Yaşlı bireylerde sosyoekonomik statüye göre serbest zaman alışkanlıklarının ve geriatrik depresyonun değerlendirilmesi
Evaluation of leisure time habits and geriatric depression according to socioeconomic status in older individuals
- Tez No: 571230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: yaşlı, sosyoekonomik statü, serbest zaman, geriatrik depresyon, elderly, socioeconomic status, leisure, geriatric depression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Farklı sosyoekonomik statüye sahip yaşlıların; serbest zamanlarını nasıl değerlendirdiklerini öğrenmek, sosyoekonomik statünün, serbest zaman alışkanlıklarını ve geriatrik depresyonu nasıl etkilediğini tespit etmek, farklı sosyoekonomik statüye sahip bireyler için farklı serbest zaman alışkanlıklarının kazandırılmasının önemini vurgulayarak geriatrik depresyonu azaltmaya katkıda bulunmak araştırmanın amaçlarındandır. Yöntem: Kütahya ilinde yaşayan 55 yaş ve üzeri bireylerden kolayda örneklem tekniği ile seçilen 100 katılımcıya anket tekniği uygulanarak yapılan nicel bir araştırmadır. Bulgular: Katılımcıların sosyoekonomik statüsü ile internet kullanımı, aile, akraba bireyleri ya da arkadaşları ile vakit geçirme şekli, seyahat etme, müzeye gitme, dernek-vakıf etkinlikleri ile uğraşma, spor yapma, gazete okuma, kitap okuma, sinemaya gitme, tiyatroya gitme, televizyon izleme, el sanatları ile uğraşma ve depresyon görülme sıklığı ve depresyon şiddeti ki-kare testi ile test edilmiştir. Buna göre katılımcıların sosyoekonomik statüsü ile internet kullanımı, seyahat etme, müzeye gitme, dernek-vakıf etkinlikleri ile uğraşma, spor yapma, gazete okuma, kitap okuma, sinemaya gitme, tiyatroya gitme, el sanatları ile uğraşma arasında istatiksel olarak anlamlı bir bağlantı vardır. Ayrıca katılımcıların sosyoekonomik statü ile geriatrik depresyon varlığı arasında da istatiksel olarak anlamlı bir bağlantı vardır. Sonuç: Katılımcılarda sosyoekonomik statü, serbest zaman alışkanlıklarını ve geriatrik depresyon varlığını etkilemektedir. Sosyoekonomik statü arttıkça; katılımcılarda internet kullanımı, seyahat etme, müzeye gitme, dernek-vakıf etkinlikleri ile uğraşma, kitap okuma, sinemaya gitme, tiyatroya gitme artarken, geriatrik depresyon varlığı azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purposes of this studies are; to determine how elderly people who have different socio-economic status spend their leisure; how socioeconomic status affect leisure habits and geriatric depression, and contribute to reducing geriatric depression by emphasizing the importance of gaining different leisure time habits for elders with different socioeconomic status. Method: It is a quantitative research which is applied to 100 participants selected from randomly selected individuals aged 55 years and over in Kütahya city. Results: Socioeconomic status of the participants and using the internet, family, relatives or friends with the way of spending time, traveling, going to the museum, dealing with association-foundation activities, doing sports, reading newspapers, reading books, going to the cinema, going to the theater, watching television, dealing with handicrafts, the frequency of depressions and depression and the severity of depression were tested with chi-square tests. There is a statistically significant relationship between the socioeconomic status of the participants and the using the internet, traveling, going to the museum, dealing with association-foundation activities, doing sports, reading newspapers, reading books, going to the cinema, going to the theater, dealing with handicrafts. There is also a statistically significant correlation between the participants' socioeconomic status and the participants' geriatric depression. Conclusion: Socioeconomic status of the participants affects the habits of leisure and the presence of geriatric depression. As socioeconomic status of the participants increases; using the internet, traveling, going to the museum, dealing with association-foundation activities, reading books, going to the cinema, going to the theater increases, however the presence of geriatric depression is decreases.