Çocuklardaki epilepsi yönetimi konusunda öğretmenlere yapılan eğitimin bilgi ve kaygı düzeylerine etkisi
The effect of education on teachers' epilepsy management in children on knowledge and anxiety levels
- Tez No: 571297
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, bilgi, kaygı, okul öğretmenleri, nöbetler, Epilepsy, knowledge, anxiety, school teachers, seizures
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ataşoğlu, S.F. (2019). Çocuklardaki Epilepsi Yönetimi Konusunda Öğretmenlere Yapılan Eğitimin Bilgi ve Kaygı Düzeylerine Etkisi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Araştırma, çocuklardaki epilepsi yönetimi konusunda öğretmenlere yapılan eğitimin bilgi ve kaygı düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla tek grupta ön test-son test yarı deneysel tasarım olarak gerçekleştirildi. Araştırma için etik kurul ve kurum izni alındı. Araştırmanın evrenini İstanbul'da bulunan Özel Açı Okulları'nın; Akatlar Açı İlkokulu, Sarıyer Açı İlkokulu/Ortaokulu, Açı Bahçeköy Ortaokulu/Lisesi, Sarıyer Açı Anaokulu, Açı Levent Anaokulu ve Açı Kemerburgaz Anaokul'larındaki 309 öğretmen oluşturdu. Örneklemini 26.10.2016-02.11.2016 tarihleri arasında araştırmayı kabul eden 130 öğretmen oluşturdu. Veriler Anket-Bilgi Formu ve Spielberger Durumluk Anksiyete Ölçeği ile toplandı. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Öğretmenlerin eğitim öncesi (EÖ) bilgi puan ortalamaları (min=9, max=23) 15,25±2,91, eğitim sonrası (ES) ise (min=19, max=26) 22,86±1,70 olup, ES bilgi puan ortalamalarının EÖ'ye göre anlamlı düzeyde arttığı saptandı (p=0,001). Öğretmenlerin EÖ STAI ölçek puanları 48-69 arasında değişmekte olup, ortalama 54,28±5,42; ES ise 48-65 puan arasında değişmekte olup, ortalama 50,77±3,64 olarak belirlendi. EÖ'ye göre ES STAI puan ortalamaları düşmüş olup, bu düşüş farkı istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). EÖ ve ES durumluk kaygı puan ortalamaları ile EÖ ve ES epilepsi bilgi puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (EÖ= sırasıyla r= -0,055; r=0,080; p>0,05; ES= sırasıyla r= -0,068; r= -0,021; p>0,05). Sonuç olarak epilepsi hastalığı hakkında bilgi ve nöbet sırasında/sonrasında yapılması gereken ilkyardım maddelerini içeren kısa süreli eğitim etkili olmaktadır, ancak eğitimlerin düzenli ve sürekli olması gereklidir. Böylelikle öğretmenlerde epilepsi ile ilgili bilgi ve uygulama beceri öğrenimlerinin kalıcı olabileceği ve bu durumun öğretmenlerin epilepsili çocuklar için kaygılarının azalmasında daha etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Ataşoğlu, S.F. (2019). The Effect of Education on Teachers' Epilepsy Management in Children on Knowledge and Anxiety Levels. Istanbul University-Cerrahpasa, Institute of Graduate Studies, Department of Pediatric Nursing Programme. Master Thesis. Istanbul. The study was conducted as a pretest-posttest quasi-experimental design in a single group in order to determine the effect of education on teachers' knowledge and anxiety levels on epilepsy management in children. Ethics committee and institution permission were received for the research. The universe of the research was conducted by the Special Aci Schools in Istanbul; There were 309 teachers in Akatlar Aci Primary School, Sarıyer Aci Primary School/Middle School, Aci Bahcekoy Secondary School, Sarıyer Aci Preschool, Aci Levent Kindergarten and Aci Kemerburgaz Preschools. The sample consisted of 130 teachers who accepted the study between 26.10.2016- 02.11.2016. The datas were collected by Questionnaire-Information Form and Spielberger State Anxiety Inventory. For statistical analysis NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used. The mean score of pre-training (Pre-T) of the teachers (min= 9, max= 23) was 15,25 ± 2,91 and post- training (Post-T) (min= 19, max= 26) was 22,86 ± 1,70, and the mean score of Post-T knowledge score was found to be significantly increased according to Pre-T (p=0.001). The teachers' STAI scale scores ranged from 48-69, with an average of 54,28 ± 5,42 Pre-T, ranged from 48-65 points and the mean was 50.77 ± 3.64 Post-T STAI score averages have decreased according to Pre-T and this decrease difference was statistically significant (p=0.001). There was no statistically significant relationship between Pre-T and Post-T state anxiety score averages and the mean epilepsy information score averages (Pre-T= in order of r= -0,055; r=0,080; p> 0,05; Post-T= in order of r= -0,068; r= -0,021; p> 0,05). As a result, information about epilepsy and short-term education including first-aid items that must be done during and after the seizure are effective, but training should be regular and continuous. Thus, it is thought that knowledge and application skills training about epilepsy can be permanent and this situation may be more effective in decreasing anxiety of teachers about epilepsy.