Beden eğitimi ve spor dersinin Türk eğitim sistemindeki yeri
The place of physical education and sports course in Turkish education system master's degree
- Tez No: 571343
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Beden Eğitimi, Spor, Beden eğitimi öğretmeni yetiştirme, Education, Physical Education, Sports, physical education teacher training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Eğitim bir milletin sahip olduğu, devletin gelişmesini sağlayan en önemli unsurdur. Bu nedenle böyle bir çalışma yapılması düşünülerek '' Beden Eğitimi ve Spor Dersinin Türk Eğitim Sistemindeki Yeri '' konusu araştırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada Beden Eğitimi ve Spor bilincinin getirdiği hareketle geçmişimizden ilham alıp gelecekle bağlantı kurarak, günümüz durumunu gözler önüne serip geleceğe ışık tutabilme açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu çalışmanın amacı; beden eğitimi ve sporun toplumlar üzerindeki etkilerinin araştırılması, beden eğitimi ve spor dersinin eğitim-öğretimdeki yerinin araştırılması ve bu konuda araştırma yapacak bilim insanlarına yardımcı olmaktır. Araştırmanın başlangıcında eski toplumlarda beden terbiye edilmesi ve sporun ortaya nasıl çıktığı, nasıl gelişim gösterdiği, toplumlar üzerindeki etkileri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın Osmanlı ve Cumhuriyeti konu alan bölümünde ise; Osmanlı Devleti'nde beden terbiyesi, cimnastik, beden terbiyesi şeklinde adlandırılırken; Cumhuriyet Türkiye'sinde ise jimnastik ve beden eğitimi ve spor olarak isimlendirilmiştir. Osmanlı Devleti'nde beden eğitimi ve spor dersi bilimsel temellerden uzak direkt beden gelişimine ve güce vurgu yapılmıştır; Türkiye Cumhuriyeti'de de aynı özellikler taşıyarak devam etmiştir. Cumhuriyet dönemiyle birlikte jimnastik olarak ifade edilen ve doğrudan jimnastik uygulamalarının yapıldığı beden eğitimi dersi, bu doğrultuda direkt olarak fiziksel gelişime vurgu yapmıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında bu vurguların bir sonucu olarak da özellikle, bu ders sayesinde bireylerin vücut olarak daha da gelişmiş olduklarını; ilerleyen yıllarda ise jimnastik dersinin bu görevini yerine getirmediğini görürüz. Araştırmanın Osmanlı İmparatorluğu kısmında terbiye-i bedeniyenin nasıl gelişim gösterdiği, ne gibi değişikliklere uğradığı, Osmanlı padişahlarının beden terbiyesi alanında ne gibi çalışmalar yaptığı incelenmiştir. Cumhuriyet Türkiye'sinde beden eğitimi ve sporun eğitim sisteminde nasıl gelişim ve değişim yaşadığı ortaya koyulmaya çalışılmış, kurulan hükumetlerin beden eğitimi ve spor dersi müfredatı incelenmiş, uyguladıkları eğitim politikaları araştırılmıştır. Araştırmanın son kısmında ise Türkiye'deki Beden Eğitimi ve Spor öğretmeni yetiştirme programı incelenmiş, bazı yabancı ülkelerdeki beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme politikaları ortaya koyulmaya çalışılmış, bazı yabancı ülkelerdeki beden eğitimi ve spor dersinin eğitim içerisindeki önemi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Hayatımızdaki yeri zamanla daha da önemli duruma gelen beden eğitimi ve spor gün geçtikçe önemi artarak devam etmektedir. Sporun insan yaşantısındaki oranı fazla ülkelerde sağlık problemlerininde az olduğu görülmektedir. Bu da gösteriyor ki sporsuz yaşam tarzının insan sağlığına verdiği zarar giderek artmaktadır. Okullardaki beden eğitimi ve spor dersinin hak ettiği yerde olmaması, sınavlarda soru çıkmadığından önemsiz ders olarak görülmesi, okullardaki idarelerin beden eğitimi ve spor dersini önemsiz olarak görmeleri üzüntü ile belirttiğimiz durumlardandır. Bu durumları çözümlemek için; ilkokul ve ortaokul dönemlerindeki öğrencilerin, velilerin, idarecilerin beden eğitimi ve spor dersini nasıl gördükleri tespit edilip ve beden eğitimi öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda mevcut öğretim programı hakkında bilgi toplamayı araştırmamızın temel bakış açısı olarak görüyoruz. Bu araştırma ile elde edilecek bulguların yeni düzenlenecek olan beden eğitimi öğretim programlarına ve bu konuda araştırma yapacak bilim insanlarına ışık tutması en büyük temennimizdir.
Özet (Çeviri)
Education is the most important element that a nation has and it provides the development of the state. For this reason,this study is intended and the subject of The Place of Physical Education and Sports Course in Turkish Education System is tried to investigate. In this study, we think that it is important for us to inspire our past with the movement brought by Physical Education and Sports awareness and to make a connection to the future and to shed light on the future. The aim of this study is to investigate the effects of physical education and sports on societies, to investigate the place of physical education and sports in education and to help scientists who will do research on this subject. At the beginning of the study, it is tried to reveal how physical fitness and body training emerged in old societies, how they developed, and their effects on societies. In the Ottoman and Republic subject area of the research; In the Ottoman Empire, physical training was called gymnastics and physical training. In the Republic was named as gymnastics and physical education and sport Turkey In the Ottoman Empire, physical education and sports lessons were emphasized on direct body development and power away from scientific foundations; Republic of Turkey also continued by the same properties. The physical education course, which was expressed as gymnastics with the Republican period and where direct gymnastics practices were performed, emphasized physical development directly in this direction. As a result of these emphasis in the early years of the Republic, in particular, thanks to this course that individuals are more advanced as a body; In the following years, we see that gymnastics class does not fulfill this task. In the Ottoman Empire section of the research, how the education process was developed, what kind of changes were observed, and what kind of the studies Ottoman sultans did in the field of physical education were examined. In the Republic of Turkey, how physical education and sports develop and change in the education system have been tried to put forward, the curriculum of physical education and sports lessons of governments has been examined, education policies that they implemented have been investigated. In the last part of the Research, Physical Education and Sports teacher training program in Turkey has been examined, physical education and sports teacher education policies in some foreign countries have been tried to put porward, the importance of physical education and sports lessons in education has been revealed. Physical education and sports, whose place in our lives has become more and more important in time, have been increasingly increasing in importance. It is seen that the ratio of sports to human life is less in health problems in more countries. This shows that the harmlessness of the sport-free lifestyle to human health is increasing. The fact that the physical education and sports lesson in schools is not where it deserves, that there is no question in the examinations, and that the administrations in the schools consider physical education and sports lesson to be insignificant are among the situations we regretfully indicated. To solve these situations; We see how primary school and secondary school students, parents and administrators see physical education and sports lessons and to gather information about the current curriculum in line with the opinions of physical education teachers. It is our greatest wish that the findings to be obtained through this research will shed light on the new physical education curriculum and the scientists who will conduct research on this subject.