Tekrarlayan gebelik kayıplarında depresyon, umutsuzluk ve çift uyumu
Depression, hopelessness and dyadic adjustment in recurrent pregnancy losses
  1. Tez No: 571360
  2. Yazar: DUYGU AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY EGELİOĞLU CETİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, çift uyumu, depresyon, umutsuzluk, hemşirelik, Recurrent Pregnancy Loss, Dyadic Adjustment, Depression, Hopelessness, Nursing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş- Amaç: Bu çalışmanın amacı, tekrarlayan gebelik kaybı (TGK) tanısı ile izlenen kadınların depresyon, umutsuzluk ve çift uyumunu ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve korelasyonel araştırma tipine uygun olarak yapılan bu çalışma, Nisan 2018- Nisan 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın doğum servislerinde tekrarlayan gebelik kaybı (TGK) tanısı ile izlenen kadınlar ile yürütülmüştür. Bu hastanede iki ve üzeri gebelik kaybı, tekrarlayan gebelik kaybı olarak kabul edilmektedir. Çalışmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden 66 TGK olan kadın oluşturmuştur. TGK ile takip edilen kadınlara Birey Tanıtım Formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Dyadik Çift Uyum Ölçeği (DÇUÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada kadınların umutsuzluk düzeyi %47'sinin hafif, %21,2'sinin normal, %18,2'sinin orta, %13,6'sının şiddetlidir ve BUÖ toplam puan ortalaması 7,48±4,71'dir. BDÖ toplam puan ortalaması ise 11,87±7,32 ve kadınların %43,9'unun depresyon düzeyi minimal iken, %30,3'ünün orta, %24,3'ünün hafif ve %1,5'inin şiddetlidir. Kadınların DÇUÖ toplam puan ortalamasının 56,37±7,09 olduğu ve çift uyumlarının düşük olduğu, umutsuzluk düzeyinin artması ile depresyon düzeyinin artması arasında güçlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç: Hemşirelerin, TGK tanısı nedeniyle bakım verdikleri kadınları eşleri ile birlikte evlilik sorunları umutsuzluk ve depresyon açısından değerlendirilmeleri önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to determine depression, hopelessness and dyadic adjustment level of women diagnosed with recurrent pregnancy loss and affecting factors. Materials and Methods: The descriptive and correlational study was conducted between April 2018 and April 2019 in obstetrics and gynaecology department of Izmir Tepecik Research and Training Hospital of Health Sciences University. Research sample was consisted of 66 recurrent pregnancy loss (RPL) who had accepted to participate in the study. Data was collected with the“Interview Form”,“Beck Hopelessness Scale (BHS)”, Beck Depression Inventory (BDI)“ and ”Dyadic Adjustment Scale (DAS)". Resuts: In the study, hopelessness level of women were determined as; 47% were mild hopelessness, 21.2% were normal, 18.2% were moderate, 13.6% were severe, and the mean of total score of BHS was 7.48 ± 4.71. The mean of total score of BDI was 11.87 ± 7.32 and 43.9% of women had minimal depression, 30.3% were moderate, 24.3% were mild and 1.5% were severe. It was found that the DAS mean of total score of women was 56.37 ± 7.09 and their dyadic adjustment level was low. A strong relationship was found between the increase in the level of hopelessness and the increase in depression level. Conclusion: It was found in the study that evaluating women, who are diagnosed with recurrent pregnancy loss, regarding their marriage problems and depression level together with their partners is important.