Lomber disk hernisi ameliyatı olan hastalara ameliyat öncesi verilen eğitimin ameliyat öncesi ve sonrası kaygı düzeyine, ameliyat sonrası ağrı ve memnuniyete etkisi
The effect of preoperative training on preoperative and postoperative anxiety, postoperative pain and satisfaction i̇n patients with lumbar disc herniation
- Tez No: 571392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA RIZALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Ameliyat Öncesi Eğitim, Anksiyete, Lomber Disk Hernisi, Memnuniyet, Pain, Preoperative Training, Anxiety, Lumbar Disc Herniation, Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma lomber disk hernisi tanısı konulan hastalara, ameliyat öncesi dönemde verilen hemşirelik eğitiminin ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası anksiyete, hemşirelik bakımından memnuniyet ve ağrıya etkisini belirlemek amacıyla, randomize kontrollü bir çalışma olarak, Kasım 2018- Nisan 2019 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi kliniğinde yapıldı. Örneklemde kontrol grubuna 52, deney grubuna 58 hasta alındı. Kontrol grubundaki hastalara ameliyat öncesi rutin hemşirelik bakımı verildi. Deney grubundaki hastalara ise rutin hemşirelik bakımına ek olarak bilgilendirme broşürü verilerek, broşür ile hastalara lomber disk hernisi ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapıldı. Kontrol ve deney grubundaki hastaların ameliyat öncesi ve sonrası anksiyete, hemşirelik bakımından memnuniyet ve ağrı değerleri ölçüldü. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ki-kare analizi, manwhitney-u testi ve kruskall whallis testi kullanıldı. Deney ve kontrol gruplarında ameliyat sonrası durumluk kaygı, hemşirelik bakım memnuniyeti ve ağrı puanları arasında anlamlı fark bulundu (p0,05). Sonuç olarak ameliyat öncesi broşür ile hemşirelik eğitimi verilen deney grubundaki hastalarda anksiyete düzeyinin düştüğü, bakım memnuniyetinin arttığı, ağrı düzeyinin azaldığı belirlendi. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda broşür eğitiminin ameliyat öncesi bakımda etkili bir yöntem olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This was a randomized controlled study conducted to determine the effect of preoperative and postoperative nursing education on preoperative and postoperative anxiety, nursing satisfaction and pain in patients diagnosed with lumbar disc hernia, between November 2018- April 2019 at Gaziosmanpaşa Taksim Training and Research Hospital Neurosurgery Clinic. Within the sample group, 52 patients were included in the control group and 58 patients were included in the experimenta lgroup. The patients in the control group received routine nursing care before surgery. In addition to routine nursing care, an information brochure was given to the patients in the experimental group, and detailed information about lumbar disc hernia was given to the patients with the brochure. Pre and postoperative anxiety, nursing satisfaction and pain values of the patients in the control and experimental groups were measured. Number, percentage, mean, standard deviation, chi-square analysis, manwhitney-u test and kruskall whallis test were used to evaluate the data. Postoperative anxiety, nursing care satisfaction and pain scores were significantly different in the experimental and control groups (p 0.05). As a result, it was determined that in the experimental group who were given nursing education with preoperative brochure, the anxiety level decreased, care satisfaction increased and pain level decreased. According to the results of the study, brochure training was an effective method in preoperative care.