Lisansüstü öğrenime geçiş sistemi üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
A comparative study on the transition to postgraduate education system
- Tez No: 571441
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR DOLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, lisansüstü eğitim, kalite, lisansüstü eğitim kalitesi, Education, postgraduate education, quality, the quality of postgraduate education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yükseköğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çağımızda nitelikli insan gücüne olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Nitelikli insan gücü ise en yüksek düzeyde eğitim verilen yükseköğretim kurumlarından alınan eğitime ve bu eğitimin kalitesine bağlıdır. Eğitimin kitleselleşmesi ile birlikte yükseköğretim kurumlarına olan talep artmıştır. Artan talep nedeniyle yeni üniversiteler açılmıştır. Ancak sürekli yeni üniversite açılması, verilen eğitimin kalitesini de doğal olarak etkilemektedir. Bu araştırma, ülkemizdeki lisansüstü eğitimin seviyesini ve kalitesini, yükseköğretim denildiğinde ilk akla gelen ülkeler olan ABD, Almanya ve Japonya ile karşılaştırmak, ülkemizin bu ülkelere göre durumunu belirlemek ve Türkiye'nin bu ülkelerin seviyesine ulaşması için yapması gerekenler konusunda öneriler sunmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları, Türkiye'nin bu dört ülkeden daha az sayıda üniversitesi olmasına rağmen daha fazla lisansüstü mezunu verdiğini göstermektedir. Dolayısıyla Türkiye eğitimin kalitesine ve niteliğine değil niceliğe önem veriyor gibi gözükmektedir. Diğer ülkelerde var olmasına rağmen Türkiye'de üniversitelerin tek elden akredite olacağı yetkili bir kuruluş yoktur. Ayrıca eğitime verilen destekler ve yükseköğretim kurumlarına bütçeden ayrılan pay konusunda da diğer ülkelerin gerisindedir. Uluslararası öğrencileri ülkeye çekmek konusunda ise Japonya'nın önünde olmakla birlikte, Japonya'nın yabancı öğrencileri kendi ülkesine çekebilmek için verdiği destekler nedeniyle yakın zamanda ülkemizden daha fazla sayıda öğrenciyi ülkesine çekeceği öngörülmektedir. Bu nedenle Türkiye'nin her şeyden önce bütçeden yükseköğretime daha fazla pay ayırması, lisansüstü öğrencilere verdiği destekleri artırması, bir akreditasyon sistemi kurması, en az bir üniversitesini ilk 100'e sokabilecek kaliteye eriştirmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The need for qualified manpower is increasing day by day. Qualified manpower depends on the education received from the higher education institutions and the quality of this education. With the massification of education, the demand for higher education institutions has increased. Due to the increasing demand, new universities were opened. However, the opening of a new university naturally affects the quality of the education provided. This study has been carried out in order to compare the level and quality of postgraduate education between our country and Germany, Japan, USA which are the countries that first come to mind when higher education called; to determine its position relative to these countries; and to offer a suggestion on what Turkey have to do to reach the level of these countries. The findings obtained from this research show that although Turkey has fewer universities than these four indicated countries, Turkey have more postgraduate students than these countries. Hence, Turkey seems not on the quality of education, but seems to care about quantity. Turkey does not have an authorized accreditation institution and an accreditation system, while other countries have. Besides, Turkey is also behind other countries in terms of contributions to education and the share of budget allocated to higher institutions. Although Turkey is ahead of Japan in attracting international students, it is expected that Japan will attract more students from our country recently due to the support it has provided to attract foreign students to their home country. Therefore, Turkey primarily needs to allocate fund from the budget to the higher education institutions, to increase support given to graduate and postgraduate students, to establish an accreditation system, and to make at least one university to reach the quality that it can be in the top 100 universities list.