Kurumsal iktisadi açıdan bir inceleme: Suudi Arabistan'ın uluslararası sermaye birikimine eklemlenmesinde kurumların etkileri
An institutional economics examination: effects of institutions on articulation of Saudi Arabia into international capital accumulation
- Tez No: 571529
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Suudi Arabistan, Kurumlar ve Sermaye Birikimi, Saudi Arabia, Institutions, Accumulation of Capital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Suudi Arabistan, hem ekonomik yapısıyla hem de İslam âlemi için kutsal sayılan yerlerin bulunması nedeniyle Ortadoğu'daki önemli ülkelerden biridir. Siyasi yapısı itibariyle İslami kurallara göre yönetilen bir monarşi olması ve bu monarşinin devamlılığını petrol gelirleri ile finanse etmesine rağmen son yıllarda Suudi Arabistan'da gerek toplumsal yaşam gerekse ekonomik anlamda önemli değişimler yaşanmaktadır. Bu kapsamda Suudi Arabistan'ın son dönemlerde geçirdiği dönüşümler tezimizin çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu dönüşümleri anlayabilmek için Suudi Arabistan'ın dini ve siyasi yapısı ile sosyal hayatının incelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışmamızda petrol öncesi ve petrol sonrası dönemin kurumları nasıl dönüşüm geçirdiği tespit edilmeye çalışılmaktadır. Bu dönüşümlerin nedenini anlayabilmek için de Suudi Arabistan'ın uluslararası sermaye birikimine nasıl eklemlendiği ve bu birikim şeklindeki dönüşümün de analiz edilmesi gerekmektedir. Bütün bu argümanlar eşliğinde Suudi Arabistan'ın kurumsal dönüşümü incelendiğinde petrolün bulunmasının petrol öncesine kıyasla toplumsal ilişkilerinin farklılaşmasında önemli rol oynadığı ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Saudi Arabia is one of the important countries in the Middle East due to its both economic structure and the presence of sacred places for the Islamic world. Being a monarchy governed by Islamic rules in terms of its political structure and although it finances the continuity of this monarchy with oil revenues, Saudi Arabia has undergone significant changes both in social and economic terms in recent years. In this context, the recent transformations of Saudi Arabia constitute the starting point of our thesis. In order to understand this transformations, it is necessary to examine the religious and political structure of Saudi Arabia with its social life. Therefore, in our study, it is tried to determine how the institutions of the pre-oil and post-oil transformed. It is also necessary to analyze how Saudi Arabia is articulated into international capital accumulation as well as the transformation in the form of accumulation in order to understand the cause of this transformation. In view of all these arguments, when Saudi Arabia's institutional transformation is examined, it becomes clear that the discovery of oil plays an important role in the differentiation of social relations compared to pre-oil.