Ülke kalkınmasında alternatif enerji ve nükleer enerjinin önemi
Importance of alternative energy and nuclear energy in country development
- Tez No: 571573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Ekonomik Kalkınma, Enerji, Alternatif Enerji, Nükleer Enerji, Economic Growth, Economic Development, Energy, Alternative Energy, Nuclear Energy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ülkelerin temel hedeflerinin başında ekonomik büyüme gelmektedir. Fakat ülkeler sadece büyüme ile istenilen hedefleri sağlamış sayılmaz. Ülkeler büyümenin yanı sıra sosyal ve kültürel (ortalama ömür, ölüm oranı, doğum oranı, eğitim, teknoloji, sürdürülebilirlik, istihdam, oranı) gibi birçok unsuru da beraberinde getirmektedir. Bu unsurlar neticesinde kalkınma kavramı geliştirilmiştir. Söz konusu kalkınmanın ise enerji ile olan ilişkisi her gecen gün ülkeler adına önemli sorunlar teşkil etmektedir. Bu çalışma kapsamında kalkınma ve enerji kavramları ele alınıp. Ülkelerin kalkınması için alternatif enerji kaynakları ile nükleer enerji santrallerin önemi incelenmiştir. Kapsamı bakımdan ise büyüme kavramı ve kalkınma kavramının önemini enerji ile ilişkilendirilip. Daha sonra alternatif enerji ve nükleer enerji kaynaklarının kalkınma yönlü avantajları ve dezavantajlarında bahsedilmiştir
Özet (Çeviri)
One of the main objectives of the countries is economic growth. However, countries are not considered to have achieved the desired goals with only growth. In addition to growth, countries bring many factors such as social and cultural (average life, mortality, birth rate, education, technology, sustainability, employment, rate). As a result of these elements, the concept of development has been developed. On the other hand, the relationship between this development and energy constitutes important problems on behalf of countries In this study, the concepts of development and energy are discussed. The importance of alternative energy sources and nuclear power plants for the development of countries has been examined. In terms of scope, the importance of the concept of growth and development is related to energy. Then, the development-oriented advantages and disadvantages of alternative energy and nuclear energy resources are mentioned.