Savonius rüzgâr türbinlerinde farklı kanat tasarımlarının türbin performansına etkisinin deneysel incelenmesi
Experimental investigation of the effect of different blade designs on turbine performance in savonius wind turbines
  1. Tez No: 633579
  2. Yazar: AYŞE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHADDİN ORHAN AKANSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Savonius, Dikey Eksenli Rüzgâr Türbini, Kanat, Performans, Savonius, Vertical Axis Wind Turbine, Blade, Performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tezin amacı, birçok alanda kullanıma yönelik dikey eksenli alternatif rüzgâr enerjisi teknolojilerinin gelişmesine uygun olarak düşük ve yüksek rüzgâr hızlarında verimli çalışabilen mekanizma geliştirilmesine yönelik kullanılmak üzere rüzgâr türbinlerinde performans kriterlerini belirleyebilmektir. Savonius rüzgâr türbinlerinin kurulumu ve bakımı diğer rüzgâr türbinlerine göre daha kolaydır. Ayrıca düşük rüzgâr hızlarında çalışabildiği için elektrik enerjisi ihtiyacı olan, yüksek rüzgâr hızına sahip bölgelere ihtiyaç duymadan, küçük alanlarda kurulumu kolay yapılmaktadır. Sonuç olarak; Yenilenebilir enerji kaynaklarının günümüzdeki önemini de ele alarak bu tezde Savonius dikey eksenli rüzgâr türbinlerinde farklı kanat tasarımlarını kullanarak, performans etkisinin incelenmesi ile daha düşük rüzgâr hızlarında verim sağlayan, kayıpları en aza indiren sistem belirlenecektir. Bu sistemin ev, işletme, park, bahçe gibi elektrik enerjisi ihtiyacı olabilecek birçok alana yönelik kurulumu ile yakıt maliyeti olmayan, hava kirliliğini azaltan, enerji tasarrufu sağlayarak ülke ekonomisine, teknolojisine ve kalkınmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to determine performance criteria in wind turbines for the development of mechanisms that can operate efficiently at low and high wind speeds in accordance with the development of vertical axis alternative wind energy technologies for use in many areas. Savonius wind turbines are easier to install and maintenance than other wind turbines. In addition, Savonius vertical-axis wind turbines can operate at low wind speeds, so it is easy to install in small areas without the need for high wind speed areas, which require electrical energy. As a result; In this thesis, by using different blade designs in Savonius vertical axis wind turbines, turbine will be determined which works efficiently at lower wind speeds and minimizes losses by examining the performance effect. This system can be installed for many areas that need electrical energy such as house, operation, park, garden etc. It is aimed to contribute to the economy, technology and development of the country, reducing air pollution and saving energy without any fuel costs.