Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve ekonomik büyüme ilişkisi: Kırılgan beşli ülkeleri üzerine bir panel veri analizi
The relationship between direct foreign capital investments and economic growth: A panel data analysis on fragile five countries
  1. Tez No: 571681
  2. Yazar: AHMET TURAN ÖZHUY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE BİROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımları, Ekonomik Büyüme, Kırılgan Beşli Ülkeleri, Türkiye, Panel Veri Analizi, Foreign Direct Investment, Economic Growth, Fragile Five Countries, Turkey, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
1980'li yıllardan sonra ivme kazanan sermaye hareketleri özellikle tasarrufların yetersiz olduğu gelişmekte olan ülkeler için büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Kırılgan Beşli ülkeleri olarak tanımlanan Brezilya, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye üzerine yapılan analizde, doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmiştir. Panel veri analizi yardımıyla yapılan bu çalışmada doğrudan yabancı yatırımlar ve ekonomik büyüme arasında ilişkinin anlamlı düzeyde olduğu belirlemiştir. Literatürdeki çalışmalara paralel biçimde doğrudan yabancı yatırımların gayri safi yurtiçi hâsılayı, gayri safi yurtiçi hâsılanın da doğrudan yabancı yatırımları etkilediği ve etkilerin pozitif yönde olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Capital movements, which gained momentum after the 1980s, are of great importance especially for developing countries where savings are insufficient. In this study, the relationship between foreign direct investment and economic growth was examined in the analysis on Brazil, Indonesia, India, South Africa and Turkey, which identified as fragile five countries. In this study conducted with the help of Panel data analysis, the relationship between foreign direct investment and economic growth was determined to be significant. In parallel with the studies in the literature, the gross domestic product of foreign direct investments, the gross domestic product also, affects foreign direct investment and the effects are positive.