Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve büyüme ilişkisi : 2008 krizi sonrası Türkiye uygulaması
Foreign direct investment and growth relationship : 2008 crisis after application of Turkey
- Tez No: 432618
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE AFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımı, Ekonomik Büyüme, İşsizlik, Ekonomik Kriz, Foreign Direct Investment, Economic Growth, Unemployment, Economic Crisis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sanayi devriminden sonra ülkelerin üretim şekli ve ekonomik yapıları hızlı bir şeklide değişim göstermeye başlamıştır. Gelişen süreçte sermayenin önemi her geçen süreçte daha artmıştır. Sermaye açığı olan ülkeler ekonomik büyümelerini gerçekleştirmek için hem tasarruflarını arttırmış hem de sermaye fazlası olan ülkelerden kendi ülkelerine sermaye çekme yarışına girmişlerdir. Çalışmamızda Türkiye Cumhuriyetine gelen doğrudan yabancı yatırımlar Osmanlı devrinden itibaren kronolojik olarak incelenmiş ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Yapılan ampirik çalışma sonucunda Türkiye ekonomisinin doğrudan yabancı yatırımlardan olumlu yönde etkilendiği ayrıca doğrudan yabancı yatırımlar ile işsizlik arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Doğrudan yabancı yatırımların emek yoğun veya teknoloji yoğun sektörlere yönelmesine göre işsizlik ile etkileşim derecesi değişmektedir. Günümüzde küreselleşmenin de etkisiyle dünya ekonomilerinin birbirinden etkileşimleri daha da artmıştır. Küresel sermaye sahipleri dünya üzerinde kendilerine daha çok kar sağlayacak ekonomiler araştırmakta ve yatırım planlarını bu yönde yapmaktadır. Küresel sermayenin doğrudan yatırım yaptığı ülkelerin ekonomik büyümeleri bu tür yatırımlardan genel itibariyle olumlu etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
The mode of production and economic structure of the country after the industrial revolution began to change in a fast way. The importance of capital in the developing process has increased in every process. The capital deficit countries to achieve the economic growth as well as increased their savings from countries with surplus capital they have entered the race to attract capital to their country. Foreign direct investment from the Republic of Turkey from the Ottoman period in chronological study examined the impact on the economy and Turkey were investigated. The results of empirical studies carried out in Turkey's economy is positively affected foreign direct investment has also been shown to be a significant relationship between unemployment and foreign direct investment. Direct foreign investment in labor-intensive or technology varies according to the degree of interaction with the unemployment directed to intensive industries. Today, globalization has also increased as more interaction from one another under the influence of the world economy. Global equity owners that will allow them to investigate more snow on the world economy and investment plans are making in this direction. economic growth of direct investment in the countries that are affected positively as the global capital of such investment in general.