Türkiye'de sosyal medyada trollük ve fotoğraf
Trolling and photograph on social media in Turkey
  1. Tez No: 571686
  2. Yazar: NACİYE ESEN ÖZAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK TUMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya, trollük, fotoğraf, mem, caps, social media, trolling, photograph, meme, caps
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
İletişim, sosyal medya ile birlikte sanal bir boyut kazanmış, görsel bir anlatı dili hâline gelmiştir. Bu çalışmada trollerin faaliyet alanı olan sosyal medya teknik ve kültürel bileşenleriyle ele alınmıştır. Sosyal medyada fotoğraf yaratıcı, estetik ve eleştirel bir iletişim dili oluşturmuştur. Sanal ortamın sunduğu anonimlik imkânından faydalanarak özgür ifade biçimleri geliştiren troller için zengin bir malzeme alanı hâline gelmiştir. Türkiye'de sosyal medya, sosyal medyada trollük ve fotoğrafın trollükte kullanımı çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Yeni ifade biçimleri ortaya koyan eğlendirici trollerin, sosyal medyada yaratıcı görsel iletişim, mizah ve toplumsal eleştiri bağlamında işlevleri sorgulanmıştır. Bu nedenle sosyal medyada Instagram'da trol, mem ve caps anahtar sözcükleriyle taramalar yapılmıştır. Üretimlerinde fotoğrafı kullanan yirmi trol hesap ve fotoğrafik trollük örnekleri analiz edilmiştir. Yapılan incelemelerde elde edilen veriler siyasetle, sanatla, sporla, cinsellikle, kültür ve tarihle ilgili olmak üzere beş başlıkta sınıflandırılmıştır. Dünya ve Türkiye'den bu kategoriler kapsamında ele alınan örneklerde, fotoğrafın birtakım niteliklerini kaybederken yenilerini kazandığı görülmüştür. Fotoğraf ve metnin bir araya geldiği fotoğrafik trollük örneklerinin gündemle yakından ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle eğlendirici trollerin 'güncelin mühendisliği'ni yapan, teknoloji ve bilgisayar terminolojisine hâkim gözlemciler oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Günceli yapılandıran ve ona bağlı gelişen trollükte fotoğraf kullanımı; fotoğrafın sanal düzlemdeki konumunda sürekliliği sağlarken, sayısal dili de geliştiren, dönüştüren ve zenginleştiren bir durum olmuştur. Ayrıca tezimiz itibarı ile bir dönemin kültürüne ait yeni göstergelerin ortaya çıktığı, bu dönem analiz edilirken bağlamımızın da bir inceleme alanı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Communication has gained a virtual and visual dimension with social media and has become a visual narrative language. In this study, social media, which is the field of activity of the trolls, is discussed with technical and cultural components. Photography has created a creative, aesthetic and critical communication language in social media. Photography has become a rich material space for trolls who develop independent expression forms by using the advantage of the anonymity offered by virtual space. Social media in Turkey, trolling on social media and using the photograph in trolling are the basis of the study. The entertaining trolls (kudos/classical trolls) which create new forms of expression were questioned in terms of creative visual communication, humor and social criticism in social media. Therefore, the keywords troll, meme, and caps were scanned on Instagram on social media. The twenty troll accounts using the photograph in their production and the examples of photographic trolling were analyzed. The data obtained in the examinations were classified in relation to politics, art, sports, sexuality, cultural and historical categories. It was seen that the photograph lost some of its qualities and also gained new ones in the examples from the world and Turkey in these categories. It was determined that the photographic trolling examples, which combined photograph and text, are in relation to the order of the day. In consequence, entertainment trolls are the engineers of the day and they are observers who know well the terms of technology and computer. Using the photograph in trolling which configure the agenda provides the continuity of photograph and at the same time develops, converts and enrichs the digital language. In addition, it has been seen that new indicators of the culture of a period emerged and our context was also an area of investigation while analyzing this period as of our thesis.