Okul öncesi dönem çocuklarının ebeveynlerinin uyguladıkları anne-baba tutumları ile bilim öğrenme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the parent attitudes applied by the parents of preschool children and their science learning skills
  1. Tez No: 571687
  2. Yazar: VİLDAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, anne baba tutumları, bilim öğrenme becerisi, Preschool, Parental Attitudes, Science Learning Skill
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 60-72 aylık okul öncesi dönem çocuklarının bilim öğrenme becerileri ile ebeveynlerinin uyguladıkları anne-baba tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma nicel bir araştırma olup genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenleri, ebeveynlerinin uyguladıkları anne baba tutumları iken; bağımlı değişkenleri, çocukların bilim öğrenme becerileridir. Araştırmanın çalışma grubunu okul öncesi eğitimi alan ve 60-72 aylık 395 çocuk ile anneleri oluşturmaktadır. Araştırmaya ilişkin verilerin toplanması amacıyla; araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”, anne baba tutumlarını ölçmek amacıyla“AnneBabalık Stilleri ve Boyutları Ölçeği (ASBÖ) (Parenting Styles and Dimensions Questionnaire)”ve çocukların bilim öğrenme becerilerini ölçmek amacıyla“Bilim Öğrenmeyi Değerlendirme Testi (Science Learning Assessment)”kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilere uygulanan ölçeklerden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayara yüklenmiş ve bu veriler SPSS 21 istatistik paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Verilerin normal dağılmamasından dolayı, gruplar arası karşılaştırmalarda Bonferroni düzeltmeli Kruskall-Wallis H testi kullanılmıştır. Okul öncesi dönem çocuklarının ebeveynlerinin uyguladıkları anne-baba tutumları ile bilim öğrenme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesinde ise korelasyon analizi yapılmıştır. Okul öncesi dönem çocuklarının ebeveynlerinin uyguladıkları anne-baba tutumları ile annenin sahip olduğu sosyo-demografik özelliklerin çocuklarının bilim öğrenme becerilerini yordamasında ise Hiyerarşik Çoklu Regresyon analizi kullanılmıştır. Okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 60-72 aylık çocukların bilim öğrenme becerileri ile annelerin çocuklarına uygulamış oldukları tutumları arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the relationship between the science learning skills of 60-72 months of preschool children attending pre-school education and the parental attitudes applied by their parents. The study is a quantitative research and relational scanning model from the general scanning models is used. While the independent variables of the study are the parental attitudes applied by the parents; the dependent variables are children's science learning skills. The study group of this study consists of 395 children aged 60-72 months of attending preschool education and their mothers. In order to collect data related to the research;“Personal Information Form”prepared by the researcher, to measure parental attitudes“Parenting Styles and Dimensions Questionnaire”and to measure children's science learning skills“Science Learning Assessment”are used. The datas obtained from the scales applied to the students who participated in the research are uploaded to the computer and these datas are analyzed using SPSS 21 statistical package program. The demographic information of the children and their parents are calculated and given in a table. Because of the anormal distribution of datas, Bonferroni corrected Kruskall-Wallis H Test is used in the comparisons between the groups. Correlation analysis is conducted to examine the relationship between parents' attitudes and science learning skills of preschool children. Hierarchical Multiple Regression analysis is used to how the parents' attitudes applied by parents of preschool children and the parents' socio-demographic characteristics predict preschool children's science learning skills.