Mükemmeliyetçilik ve arkadaşlık kalitesi ilişkisinde mükemmeliyetçi benlik sunumunun rolü
The role of perfectionistic self presentation in the relation of perfectionism and friendship quality
- Tez No: 571698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Mükemmeliyetçi Benlik Sunumu, Arkadaşlık Kalitesi, Perfectionism, Perfectionistic Self Presentation, Friendship Quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, mükemmeliyetçi kişilik özelliğinden hareketle arkadaşlık kalitesinin yordanmasında, mükemmeliyetçi benlik sunumunun aracı ve düzenleyici rolünü incelemektir. Araştırma 635 katılımcı (%61.9'u kadın), ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 29.65'tir. Veriler“Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği-Hewitt”,“Kendini Mükemmeliyetçi Gösterme Ölçeği”,“Mcgill Arkadaşlık Ölçeği-Arkadaş Fonksiyonları”ve“Kişisel Bilgi Formu”aracılığıyla toplanmıştır. Değişkenler arasındaki doğrudan ve dolaylı etkiler PROCESS makrosu kullanılarak bootstrap yöntemi (n = 5000 bootstrap örneklemi) ile test edilmiştir. Paralel aracılık modelinin test edilmesi sonucunda“kendine yönelik mükemmeliyetçilik”ile arkadaşlık kalitesi arasındaki ilişkide“hatalarını söylememe”nin kısmi aracı değişken olarak rol üstlendiği görülmüştür. Buna göre, kendine yönelik mükemmeliyetçilik düzeyi, hatalarını söylememeyi pozitif olarak yordamaktadır, hatalarını söylememe ise arkadaşlık kalitesini düşürmektedir. Düzenleyici (Moderated) regresyon analizi sonrasında, mükemmeliyetçilik ile arkadaşlık kalitesi arasındaki ilişkide mükemmeliyetçi benlik sunumunun düzenleyici bir rolünün olmadığı görülmüştür. Yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonucuna göre, arkadaşlık kalitesinin en önemli yordayıcıları, varyansın %28'ini açıklayan arkadaşlık ilişkisinin idealdekine benzerliği ve bu ilişkiye verilen önemdir. Elde edilen bulgular ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the mediator and moderator role of perfectionistic self-presentation in predicting the quality of friendship based on perfectionism. The study was carried out with 635 participants (61.9% female). The mean age of the participants was 29.65. The data were collected by The Multidimensional Perfectionism Scale-Hewitt“, ”Perfectionistic Self-Presentation Scale“, ”Mcgill Friendship Questionnaire -Friend's Functions“ and ”Demographic Information Form“. The direct and indirect effects between variables were tested with the PROCESS macro using the bootstrap method (n=5000 bootstrapping iterations). As a result of the test of parallel mediation model, it was found that ”nondisclosure of imperfection“ played a role in partial mediator variable in the relationship between ”self- oriented perfectionism" and the quality of friendship. Accordingly, the level of self oriented perfectionism predicts nondisclosure of imperfection positively, and nondisclosure of imperfection decreases the quality of friendship. After moderated regression analysis, it was found that perfectionistic self-presentation had no moderator role in the relationship between perfectionism and friendship quality. According to the results of the hierarchical regression analysis, the most important predictors of the quality of friendship, resemblance to ideal of friendship relationship and given importance to this relationship that explaining 28% of the variance. The findings were discussed within the framework of the related literature.