The relationship between dimensions of perfectionism, stressful life events and depressive symptoms in university students 'test of diathesis-stress model of depression'
Üniversite öğrencilerinde mükemmelliyetçi kişilik özelliği ve yaşam olaylarının depresyon belirtileriyle ilişkisi 'Depresyona yatkınlık-stress modelinin incelenmesi'
  1. Tez No: 82124
  2. Yazar: MURADİYE ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mûkemmeliyetçilik, Yaşam Olayları, Depresyon VI, Perfectionism, Life events, Depression IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE MÜKEMMELİYETÇİ KİŞİLİK ÖZELLİĞİ VE YAŞAM OLAYLARININ DEPRESYON BELİRTİLERİYLE İLİŞKİSİ DEPRESYONA YATKESfLIK-STRES MODELİNİN İNCELENMESİ Oral, Muradiye Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Nuray Karancı Ocak 1999, 106sayfe Bu çalışmada mükemmeliyetçi kişilik özelliği ve yaşam olaylarının depresyon belirtileri ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nün farklı bölümlerinde okuyan toplam 333 öğrenci katılmıştır. Öğrencilere, Türkçe'ye çevrilmiş olan Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ), Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği (FOTO),bu çalışma için geliştirilmiş olan Üniversite Öğrencilerine Yönelik Yaşam Olayları Ölçeği (UÖYO) ve Beck Depresyon ölçeği (BDÖ) uygulanmıştır. Sonuçlar üzerinde yapılan analizler ÇBMÖ'nin faktör yapısının Türk Üniversite öğrencileri için geçerli olduğunu göstermiştir, ölçeğin güvenirlik ve geçerliği de desteklenmiş olup, FOTO ve alt ölçekleri ile anlamlı derecede bağlantılı olduğu bulunmuştur. Ayrıca yeni geliştirilen ÜÖYO'nun güvenirliği de saptanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri saptayabilmek için hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. Bu analizlerde ÇBMÖ'nin alt ölçeklerinin, yani kişinin kendisi ile ilgili, başkalarıyla ilgili ve başkalarının kendisinden beklentileri ile ilgili mükemmeliyetçiliğin, ÜÖYO'nin ve bu değişkenler arasındaki etltileşimin BDÖ puanlarım yordamasıincelenmiştir. Analizler sonucunda kişinin kendisi ve başkaları ile ilgili mükemrneliyetçiliğin BDÖ puanlan ile olumsuz yönde ilişki gösterirken başkalarının kendisinden beklentileri ile ilgili mûkemmeliyetçilik ve UÖYO, BDÖ puanları ile olumlu yönde ilişkili oldukları bulunmuştur. Ancak, beklentilerin tersine ÜÖYO' nin ÇBMÖ'nin alt ölçekleri ile etkileşiminin BDÖ puanlarım yordamadığı görülmüştür. Bulgular teorik ve metodolojik açıdan tartışılmış, alanda daha sonra yapılması düşünülen çalışmalarla ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN DIMENSIONS OF PERFECTIONISM, STRESSFUL LIFE EVENTS AND DEPRESSIVE SYMPTOMS IN UNIVERSITY STUDENTS 'A TEST OF DIATHESIS-STRESS MODEL OF DEPRESSION' Oral, Muradiye Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. A. Nuray Karancı January 1999, 106 pages This thesis investigated the linear relationship between the dimensions of perfectionism, stressful life events, and depression. Three hundred thirty three university students from different departments of Middle East Technical University (METU) participated in the study. The students were given the Turkish version of the Multidimensional Perfectionism Scale (MPS), Dysfunctional Attitude Scale (DAS), Life Event Inventory for university students (LEIU) developed for the present study and the Beck Depression Inventory (BDI). Results confirmed the factor structure of the MPS on Turkish University students. Its reliability and validity was also supported. The MPS and it's subscales were significantly correlated with DAS and it's subscales. LEIU was also shown to be a reliable measure. Hierarchical regression analysis was employed to test the relationships between variables. It was found that while, self-oriented perfectionism, and other- oriented perfectionism were negatively related to the scores on BDI, socially prescribed perfectionism, and life events were positively related to the scores on 111BDI. Contrary to expectations, the interactions of MPS subscales with LEIU didn't predict scores on BDI in any of the analysis. Results were discussed in terms of theoretical and methodological perspectives and suggestions were offered for future research.