Türkiye'de emlak vergisinin önemi: Kırıkkale Belediyesi örneği
The importance of estate tax in Turkey: Kirikkale municipality sample
  1. Tez No: 571798
  2. Yazar: ABDULLAH OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Maliye, Economics, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Servet Vergileri, Dolaysız Vergiler, Emlak Vergisi, 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu, Wealth Taxes, Direct Taxes, Estate Tax, Estate Tax Law no. 1319
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Emlak Vergileri, Servet Vergileri içerisinde yer alan ve çok eski bir geçmişe sahip olan vergilerdendir. Dolaysız ve yansıma imkânının zor olduğu Emlak Vergileri gelir getirmesi bakımından günümüzde gelişmiş ülkeler dışında çok fazla öneme sahip değildir. Ülkemizde Emlak Vergisi Osmanlı Devleti zamanında alınmaya başlanmıştır. Günümüzde vergi gelirleri içerisinde mükellef sayısı yönünden önemli bir yer tutan emlak vergisinin vergi gelirleri içerisindeki oranı düşük ve yetersizdir. Geçmişten günümüze kadar Emlak Vergisi üzerinde yapılan değişiklik ve ilaveler yetersiz kalmış, vergi gelirleri merkezi otoriteden yerel yönetimlere bırakılmıştır. Bu kapsamda çalışmada vergi ve verginin tarihsel gelişimi, servet vergisi, servetin sınıflandırılması ve bir servet vergisi olan Emlak Vergisinin tarihsel gelişim süreci incelenmiştir. Emlak Vergisinin ülkemizdeki gelişim süreci ve önemi 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu temelinde analiz edilmiştir. Bu tezin amacı Kırıkkale Belediyesi örneğinde Emlak Vergisinin belediye gelirleri içerisindeki yerini değerlendirmek, emlak gelirlerinde yaşanan problemleri ortaya çıkarmak ve emlak gelirlerini artırmaya yönelik çözüm önerileri sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Being in wealth taxes, estate taxes are ones that have a long history. Estate taxes which are direct and have low level of incidence, do not possess much importance for yielding money except developed countries. In our country, estate taxes have started to be collected in Ottoman Empire times. Having an essential part of tax income in terms of taxpayer numbers nowadays, estate taxes' rate is low and inadequate for tax income. From past to present the changes made on estate taxes has proven no benefit and tax incomes have been given to local authorities from central government. Within this scope, in this study tax, its historical development, wealth tax, classification of wealth and estate taxes' historical development as a wealth tax have been examined. The development process and importance of estate tax in our country have been analyzed on the basis of the estate tax law no. 1319. The aim of this study is to state the problems in estate taxes and provide solution offers in order to improve estate tax incomes by studying estate taxes in municipality tax incomes in Kırıkkale municipality sample.