Diyaliz yeterlilik parametrelerinin ayak dolaşım ve cilt üzerine etkilerinin termal kamera bulguları ile karşılaştırılması
Comparison of the effects of dialysis qualification parameters on foot circulation and skin with thermal camera findings
- Tez No: 572020
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN ACUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nefroloji, Nursing, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Termal kamera, hemodiyaliz yeterliliği, kronik böbrek hastalığı, ayak dolaşım ve cilt, Thermal imaging, hemodialysis adequacy, chronic renal disease, foot circulation and skin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kronik böbrek hastalığı varlığı ayak ülserasyonlarında yüksek riskli ayak grubuna girdiğinden ve ülserasyon olan bölgenin sıcaklığının artması nedeniyle termal görüntüleme dolaşım ve cilt üzerine etkilerin incelenmesinde hedefe ulaşmak için iyi bir teknolojidir. Bu çalışma kronik böbrek hastalığı nedeniyle hemodiyaliz tedavisi alan hastaların hemodiyaliz yeterliliği parametrelerinin ayak dolaşım ve cilt üzerine etkilerinin termal kamera bulguları ile karşılaştırılması amacı ile planlandı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi , Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi ve Zonguldak Ereğli Devlet Hastanesi hemodiyaliz servislerinde Ocak 2019-Nisan 2019 tarihleri arasında 4 saat hemodiyaliz tedavisi gören hemodiyaliz yeterliliği olan 55 hasta (Grup I) ve hemodiyaliz yetersizliği olan 33 hasta (Grup II) toplamda 88 hasta çalışmaya dahil edildi. Hemodiyaliz hastalarının dosyalarından demografik verileri, yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi, cinsiyet, diyalize girme süresi, kronik hastalıkları ile albumin, fosfor, hemoglobin gibi laboratuvar bulguları kayıt edildi ve URR ile Kt/V hesaplandı. Hemodiyaliz işlemi bittikten sonra en az 15 dakika beklenerek termal kamera ile hastaların ayaklarının plantar fotoğrafları yaklaşık 60 cm mesafe korunup, gün ışığında standart ölçümler sağlanarak çekildi. Hemodiyaliz hastalarının ayaklarındaki dört anjiozom bölgesindeki sıcaklıklar akıllı telefon termografik teknolojisi ile hesaplanarak ortalama sıcaklıklar tespit edildi. Çalışmadaki bütün istatistiksel veri analizlerinde p değeri 0, 05 in altındaki sonuçlar istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. Yaş oranı %92'lik oranla (61 ±13.20) yüksek, BKİ 24.6 sonucuyla fazla kilolu bulundu. Hastaların demografik ve klinik özelliklerine göre dağılımında anlamlı farklılık saptanmadı. Periferik arter hastalığı olmayan hemodiyaliz hastalarında diyaliz yeterliliğinde kullanılan klinik ve biyokimyasal parametrelerden albumin, fosfor, hemoglobin, kinetik göstergelerden URR ve Kt/V ile MPA, LPA, MCA, LCA noktalarındaki anjiozom sıcaklıkları ile sağ ve sol ortalama sıcaklıklarının karşılaştırılmasından elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p0.05). Bu veriler periferik arter hastalığı olmayan hemodiyaliz hastalarında hemodiyaliz yeterlilik parametrelerinin yeterli ya da yetersiz olmasının ayak dolaşım ve cilt üzerine etkisinin olmadığını gösterdi. Bu durum hastaların her iki ayağı arasındaki fark değerlendirildiğinde de değişmedi. Diabetes mellitus tanısı olan hasta grubunda ise hem hastalar arasında hem de hastaların her iki ayağı arasında da anlamlı fark bulunmadı (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Since the presence of chronic kidney disease falls into the high-risk foot group of foot ulcers and the temperature of the ulcerated area increases, thermal imaging is a good technology to achieve the goal of examining the effects on circulation and skin. The aim of this study was to compare the effects of hemodialysis parameters on foot circulation and skin with thermal camera findings in patients receiving hemodialysis for chronic kidney disease. 55 patients with hemodialysis regurgitation (Group I) and 33 patients with hemodialysis deficiency (Group II) who were treated with hemodialysis for 4 hours between January 2019 and April 2019 in Zonguldak Bülent Ecevit University Health Application and Research Center, Zonguldak Atatürk State Hospital and Zonguldak Ereğli State Hospital a total of 88 patients were included in the study. Demographic data, age, height, weight, body mass index, sex, duration of dialysis and chronic diseases and laboratory findings were recorded from hemodialysis patients' files and KT / V was calculated by URR. Plantar photographs of the feet of the patients were maintained with a thermal imaging camera for at least 15 minutes after the end of the hemodialysis procedure and the standard measurements were taken in daylight by maintaining a distance of approximately 60 cm. Temperatures of four angiosomes in the feet of hemodialysis patients were calculated by smartphone thermographic technology and average temperatures were determined. In all statistical data analyzes, p values less than 0.05 were considered statistically significant. Age ratio was higher than 92% (61 ± 13.20) and BMI was overweight with 24.6 result. There was no significant difference in the distribution of patients according to demographic and clinical characteristics. The results obtained from the comparison of the angiosome temperatures at the MPA, LPA, MCA, LCA points and the angiosome temperatures at the MPA, LPA, MCA, LCA points and albumin, phosphorus, hemoglobin, kinetic indicators used in dialysis adequacy in hemodialysis patients without peripheral arterial disease were statistically significant was not found (p0.05). These data showed that inadequate or insufficient hemodialysis adequacy parameters had no effect on foot circulation and skin in hemodialysis patients without peripheral arterial disease. This situation did not change when the difference between the two legs of the patients was evaluated. In the patient group diagnosed with diabetes mellitus, there was no significant difference between patients and both legs (p> 0.05).