14 – 35 yaş arası futbolcularda zihinsel dayanıklılık ile duygusal zekâ arasındaki ilişkiler
The relationship between mental toughness and emotional intelligence in football players between 14-35 years
- Tez No: 572142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporda Zihinsel Dayanıklılık, Duygusal Zekâ, Futbol, Mental Toughness in Sport, Emotional Intelligence, Football
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmanın amacı, 14- 35 yaş arasındaki futbolcuların zihinsel dayanıklılık algıları ile sporcuların duygusal zekâ özellikleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Ek olarak, bu değişkenlerin futbolcunun oynadığı mevkiiye göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma grubunu MKE Ankaragücü Spor Kulübündeki 136 lisanslı futbolcu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri, Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği kullanılmıştır. ANOVA ve korelasyon analizi verilerin analizinde yararlanılan temel istatistiklerdir. Araştırma sonucunda, futbolda oynanan mevkii ile duygusal zekâ ve zihinsel dayanıklılık arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ancak zihinsel dayanıklılık ile duygusal zekâ ile pozitif yönlü orta düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırmanın analizi sonrasında elde edilen bulgular, alan yazındaki araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationships between mental perceptions of football players between the ages of 14 and 35 and emotional intelligence characteristics of athletes according to various variables. In addition, it was investigated whether these variables differ according to the position played by the player. The research group consists of 136 licensed football players. As a data collection tool; Mental Endurance Inventory and Schutte Emotional Intelligence Scale were used in sports. ANOVA and correlation analysis are the main statistics used in data analysis. As a result of the study, it was found that there was no significant relationship between emotional intelligence and mental stamina, but there was a moderate positive relationship between mental stamina and emotional intelligence. The findings obtained after the analysis of the research were discussed and compared with the results of the literature.