Karagöz balığı (Diplodus vulgaris, Geoffory Saint-Hilaria, 1817) genetik çeşitliliğinin mikrosatellit markörlerle incelenmesi
Investigation of genetic diversty of the two banded seabream (Diplodus vulgaris, Geoffory Saint-Hilaria, 1817) with microsatellite markers
  1. Tez No: 572169
  2. Yazar: AKSEL UZMAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE BAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Diplodus vulgaris, Mikrosatellitler, DNA, PCR, Diplodus vulgaris, Microsatellites, DNA, PCR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de Doğu Akdeniz kıyılarında yaşayan Karagöz balığında (Diplodus vulgaris) genetik ayrımın mikrosatellit markırlar ile analizi yapılmıştır. Mikrosatellitler tekrarlanan DNA dizileri olup polimorfturlar ve bir, iki, üç ya da dört nükleotidli motiflerin çeşitli permütasyonların herhangi biri tarafından oluşturulurlar. Bu araştırmada, 69 adet D. vulgaris örnekleri Mersin, Antalya ve İskenderun körfezlerindeki balık satıcılarından temin edilmiştir. Balık örneklerinden izole edilen çekirdek DNA'lar Dvul33, Dvul38 ve Dvul84 mikrosatellit markırlar yardımıyla çoğaltılmıştır. Filogenetik analizler sonucu, Mersin ve Antalya'ya ait balıkların benzer genotipe sahip oldukları görülmüştür. İskenderun körfezinden elde edilen balıkların lokal hareketlilik gösterdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, two banded seabream (Diplodus vulgaris) living in the East Mediterranean Coast in Turkey is were analyzed genetic diversity by the microsatellite markers. Microsatellites are iterated DNA sequences which are polymorphic and built up by any permutation of mono-di-tri or tetranucleotide motifs. In this research, 69 D. vulgaris samples were obtained from fish monger in Mersin, Antalya and İskenderun Gulfs. Nuclear DNAs were isolated from fish samples were amplified with microsatellite markers that Dvul33, Dvul38 and Dvul84 primers. As a result of phylogenetic analysis, it was observed that fish belonging to Mersin and Antalya have similar genotypes. It was determined that the fish obtained from Iskenderun Bay showed local mobility.