Kentsel dönüşüm alanlarının belirlenmesinde coğrafi bilgi sisteminin kullanımı: Kayseri ili Talas örneği
Useing GIS techniques to determine the urban transformation area: Sample of Talas city center
- Tez No: 572259
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN EYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Coğrafi Bilgi Sistemi, Analitik Hiyerarşi Süreci
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Şehirleşme konsepti, tarıma dayalı yaşamdan gelen insanlar tarafından minimal yerleşim zümreleri oluşturmasıyla açığa çıkmıştır. Şehirleşme, devletlerin kurulmasıyla hız almış, bununla birlikte sosyal ve ekonomik dengesizlikleri ortaya çıkarmıştır. Kırsallarda tarım ve hayvancılıkla ilgilenen toplum, kaliteli imkanlarda çalışmak ve yaşamak için şehir merkezlerine göçmeye başlamıştır. Bunun sonucu olarak da, şehirlerde gecekondu sorunları meydana gelmiştir. Şehirlere yapılan göçlerin fazlalaşmasıyla, şehirlerin sosyal ve fiziksel yapısının kötüleşmesine neden olmuştur. Şehirlerin dejenere olan sosyal ve fiziksel yapısını iyileştirme isteği, kentsel dönüşüm tanımını ortaya çıkartmıştır. Bu çalışmayla, Kayseri İli Talas İlçesinde 1330 hektarlık bir alanda Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ile analiz yapılarak Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile de entegre ederek kentsel dönüşüm alanı haritası elde edilmiştir. Böylelikle kentsel dönüşümün şehirlere nasıl tatbik edileceği değerlendirilmiştir. Bu metotlara ek, kentsel dönüşüm sürecini meydana getiren tanımlardan olan hukuksal, sosyal ve ekonomik süreçlerin bilgisi verilmiştir. Kentsel dönüşümde, CBS'nin ne kadar gerekli ve önemli olduğundan bahsedilmiştir. Ülkemizden ve diğer ülkelerden kentsel dönüşüm örneklerine yer verilmiştir. CBS'nin, kentsel dönüşümdeki öneminin altı çizilmiş ve bu durumla ilgili bir kavramsal biçim Microsoft Excel yazılımıyla hazırlanmıştır. Kavramsal biçimde, ürünler arası ilişkiler meydana getirilmiştir. Kentsel dönüşümde gerekecek olan verilerin bu biçimle ulaşımının kolaylığı sağlanmış ve uygulanacağı zaman getireceği imkanlar araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of urbanization was revealed by people who came from agriculture-based life, creating minimal settlements. Urbanization has accelerated with the establishment of states and has brought about social and economic imbalances. The society, which is interested in agriculture and animal husbandry in rural areas, has started to migrate to the city centers to work and live in quality facilities. As a result, slum problems occurred in cities. It has caused the social and physical structure of the cities to deteriorate with the increasing migration to the cities. The desire to improve the degenerated social and physical structure of cities revealed the definition of urban transformation. In this study, an area of 1330 hectares in Talas District of Kayseri was analyzed by Analytical Hierarchy Process (AHS) and integrated with Geoographic Information System (GIS) and urban transformation area map was obtained. Thus, how urban transformation will be applied to cities is evaluated. In addition to these methods, legal, social and economic processes which are the definitions of urban transformation process are given. In urban transformation, the necessity and importance of GIS is mentioned. Urban transformation examples from our country and other countries are included. The importance of GIS in urban transformation has been underlined and a conceptual form has been prepared with microsoft excel software. Conceptually, the relations between the products are created. In this way, the ease of accessing the data that will be required in urban transformation has been provided and the opportunities that will be brought when it will be applied have been investigated. Keywords : Urban Transformation, Geographical Information System, Analytic Hierarchy Process