Göçün kadınlaşması bağlamında uluslararası göç hareketleri: Avrupa Birliği'ne etkileri ve kadın mültecilerin entegrasyon politikası
International migration movements in the context of feminization of migration: its effects on the European Union and integration policy of women refugees
  1. Tez No: 572496
  2. Yazar: SEMA MELTEM MISIRLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA BAHAR ÜSTE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Göçün Kadınlaşması, Toplumsal Cinsiyet, Avrupa Birliği, Kadın Mülteciler, Entegrasyon, International Migration, Feminisation of Migration, Gender, European Union, Refugee Women, Integration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Günümüzde göç hareketlerinin en temel özelliklerinden biri, eskiye oranla çok daha fazla kadının göç ediyor olması, yani göçün kadınlaşmasıdır. Kadınlar küresel yoksulluk, ataerkil toplumsal yapılar, savaş ve çatışma ortamının getirdiği endişeler yüzünden bulundukları ülkeyi gönüllü ya da zorunlu olarak terk etmektedir.Göç kararında, yollarında ve sonrasında kadınların deneyimleri, erkek göçmenlerin deneyimlerinden farklıdır. Bu sürecin tamamında kadınlar aile içinde baskılanmakta, şiddete açık hale gelmekte, emek piyasasında cinsiyetçi tutumlara maruz kalmakta, insan ticareti örgütlerinin planlarının merkezinde yer almaktadır.Göç hareketleri, bireylerin ve toplumların yaşam biçimlerinde büyük değişikliklere yol açarken, devletlerin bu sürece dahil olmaması mümkün değildir. Ayrıca, kadın ve erkeklerin göç süreçlerinde farklı deneyimlerden geçmesi, toplumsal cinsiyete duyarlı bir entegrasyon politikasının benimsenmesini gerekli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the main characteristics of today's international migration movements that more women migrate than in the past, that is the feminisation of migration. Women voluntarily or forcefully leave their countries of origin because of global poverty, patriarchal social structures, concerns about war and conflict. Women live different experiences than men in the migration decisions, roads and post-migration. In all of this process, women are oppressed within the family, exposed to violence, to sexist attitudes in the labour market and at the center of the plans of human trafficking organizations.While international migration leads to major changes in the modes of living of individuals and societies, it is impossible for states not to be involved in this process. Moreover, the fact that women and men have different experiences in migration processes requires the adoption of a gender sensitive integration policy.