Şengal'den Midyat'a: Ezidi kadınların yaşama tutunma deneyimleri
From Shengal to Midyat: Ezidi women's lived experiences of holding on to life
- Tez No: 996225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU AYKUT TÜRKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yerinden edilme, zorunlu göç, göçün kadınlaşması, Ezidi kadınlar, Midyat, Sosyoloji, Uluslararası göç, Keywords: Displacement, forced migration, feminization of migration, Ezidi women, Midyat, Sociology, International migration, Forced emigration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, 2014 yılında IŞİD'in Şengal'e yönelik saldırıları sonrası yerinden edilen Ezidi kadınların Mardin Midyat'taki yaşamlarına odaklanarak yerinden edilme ve göçün kadınlaşmasını feminist bir perspektiften incelemektedir. Çalışma, Ezidi kadınların zorunlu yerinden edilmeye bağlı olarak deneyimledikleri kırılganlık halleriyle birlikte, Midyat'a yerleştikten sonra gündelik yaşamda karşılaştıkları farklı sorunlarla baş etme stratejilerini ve topluluğun devamlılığındaki etkin rollerini görünür kılmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, Midyat'ta gerçekleştirilen saha araştırmasında 17 Ezidi kadınla derinlemesine mülakatlar ve odak grup görüşmeleri yapılmış, ayrıca Ezidi kadınlarla çalışan sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Saha araştırmasının sonuçları, Ezidi kadınların zorunlu göç öncesi, göç süreci ve sonrasında karşılaştıkları toplumsal cinsiyet temelli zorlukları, direniş stratejilerini ve kendi kimliklerini nasıl yeniden yapılandırdıklarını göstermiştir. Saha verileri aynı zamanda kadınların bu süreçlerde sessiz bırakılma biçimlerini ve görünmez kılınan emeklerini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda bu tez, yerinden edilme ve göçün kadınlık deneyimlerine etkisini, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bu süreçlerde nasıl yeniden üretildiğini ve kadınların buna nasıl yanıt verdiğini feminist bir çerçevede incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates the displacement and the feminization of migration from a feminist perspective, with a particular focus on the lives of Ezidi women displaced to Midyat, Mardin, in the aftermath of the 2014 ISIS assaults on Shengal. . The study aims to reveal the vulnerabilities faced by Ezidi women due to forced displacement, their coping strategies for daily challenges after settling in Midyat, and their active roles in sustaining community continuity. Within this framework, field research was conducted in Midyat, consisting of in-depth interviews and focus group discussions with 17 Ezidi women. Additionally, interviews were conducted with civil society organizations and public institutions working with Ezidi women. . The field research findings reveal the gender-based challenges confronted by Ezidi women before, during, and after forced migration; their resistance strategies, and the ways they reconstructed their identities. The data also highlight how women are silenced during these processes and how their labor is rendered invisible. In this context, this dissertation examines the impact of displacement and migration on women's experiences and the ways in which gender inequality is reproduced and challenged within these processes.