Türkiye'de yalnız seyahat eden kadınlar: Deneyimleri, tercihleri, motivasyon ve kısıtları
Solo female travellers in Turkey: Their experiences, preferecences, motivation and constraints
  1. Tez No: 572507
  2. Yazar: EGEMEN GÜNEŞ TÜKENMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU SELİN YILMAZ, DOÇ. DR. SABAH BALTA ULAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalnız Seyahat, Yalnız Seyahat Eden Kadınlar, Seyahat Motivasyonları, Seyahat Kısıtları, Solo Travel, Solo Female Travellers, Travel Motivations, Travel Constraints
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Paket turların sahip olduğu kısıtlayıcı özellikler, destinasyon ve rekreasyonlarla ilgili bilgilerin çok daha hızlı ve kolay bir şekilde elde edilebilmesi, ulaşım alanında meydana gelen teknolojik gelişmeler, insanların seyahatlerinde özgür olma isteği, demografik yapıdaki değişim gibi faktörler, insanları kitle halinden bireysel seyahatlere doğru her geçen yıl yöneltmektedir. Bunun sonucunda, yalnız seyahat eden insanların sayılarında her geçen yıl artış olmuş, bu insanlara yönelik turlar organize edilmeye başlanmıştır. Kadınlar gerek ekonomik gerek sosyal alanda birçok engelle erkeklerden daha fazla karşılaşmalarına rağmen, dünyanın birçok yerine yalnız seyahat etmeye başlamış ve bu alanda da sayıları her geçen yıl artış göstermiştir. Bu çalışmanın amacı olarak, Türkiye'deki yalnız seyahat eden kadınların seyahat kısıtları, seyahat motivasyonları, tercihleri ve seyahatlerinden elde ettiği deneyimleri ortaya koymak ve bu alanda toplumsal olarak farkındalık yaratmaktır. Bu araştırmada, Türkiye'de daha önce hayatında en az bir kere yalnız seyahat etmiş 25 kadınla yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile yüz yüze görüşülmüş, elde edilen bulgular yazıya geçirilerek, içerik analizi yöntemine tabi tutulmuştur. Her bir örnekten elde edilen bulgulardan ise ortak temalar oluşturulmuştur. Ortak temalar oluşturulduktan sonra, araştırmadaki kadınların vermiş olduğu cevaplar temalara göre sayısal bir şekilde aktarılmıştır. Buna göre Türkiye'de yalnız seyahat eden kadınları kısıtlayan en önemli kısıt, kişisel kısıtlardan biri olan korku faktörüdür. Araştırmadaki kadınları en çok motive eden unsur ise, itici bir motivasyon olan yaşadıkları rutin hayattan uzaklaşma isteği olarak belirtilmiştir. Araştırmaya konu olan kadınların ise yalnız seyahate dair en önemli yaşadıkları deneyim, kendilerini seyahatleri boyunca özgür hissetme duygularıdır.
Özet (Çeviri)
Restricting features of package tours, being easier of getting information fast and easy about destinations and recreation facilities, technological development in transportation indusry, willing to be free during travel, factors about changing demographic structures make people to join travel to individual from mass. For that reason, the number of solo travellers increases every year, tours are became to organise for those people wants to join solo travel. Althoug women face greater number of constraints in economical and social space then men, they has become to make solo travel all around the World and their numbers are increasing year by year. The aim of this study is discovering travel constraints, motivations, preferences and experiences of solo female travellers in Turkey and leading to social awareness. In this research, interviewed with 25 solo female travellers have to join solo travel at least ones during their life via semi structural interview method and findings were analysed with content analysis method. During the analysis period, common topics were derived from participants' answers according to dimensions of the research. After that, themes collected by women transfered to main themes and it shows numerically with certain tables. As a result, an intrapersonal constraint type fear is the most common constraint theme of those travellers. The most common travel motivation theme is escaping from daily routine. The most impressive experience of this participants is feeling free during their solo travels.