Limanlarda tedarik zinciri oryantasyonu ve performans üzerine etkisi
Seaport supply chain orientation and its impact on performance
  1. Tez No: 572508
  2. Yazar: HASSAN ABDI HASSAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: liman, tedarik zinciri oryantasyonu, performans, port, supply chain orientation, performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma tedarik zinciri oryantasyonunun (TZO) alt boyutları olan kullanıcı ile ilişkiler, katma değer hizmetler, karma taşımacılık altyapısı ve kanal entegrasyon uygulamalarının liman performansının (LP) alt boyutu olan hizmet kalitesi, müşteri oryantasyonu ve hizmet fiyatı üzerine etkisi değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın ana kütlesini Türkiye'nin Ambarlı limanının kullanıcıları, denizcilik sektörde ve denizyolu lojistiğinde faaliyet gösteren gemi acenteleri ve nakliye hatları oluşturmaktadır. Ana kütlenin tamamına erişim mümkün olmadığı için kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen işletmelere anket uygulanmıştır. Bu anketlerden 57 tanesi veri analizi yapmaya uygun bulunmuştur. Anketlerden elde edilen verilerin analizi için SPSS 23 programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre TZO'nun LP'yı anlamlı bir şekilde etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the impact seaport supply chain orientation (SCO) dimensions of relationship with users, value added services, intermodal infrastructure and channel integration practices on port performance's (PP) diamensions of service quality, customer orientation and service price. The target population of this research is users of the Turkish Ambarlı seaport who operate in the maritime logistics and transportation agencies. Since it was difficult to reach all the target population, the study employed a convenience sampling. As a result, 57 of these questionnaires were deemed to be suiteable for anlaysis. The data from these questionnaires is analysed through SPSS 23 program. The study concluded that supply chain orientation has a significant impact on port performance.