111 numaralı Ayntab şeriye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H.1166-1168/m.1753-1755) (S.1-145)
Transkription and analysis of Ayntab şer'iyye recordsnumbered 111(h.1166-1168/m.1753-1755)(S.1-145)
- Tez No: 572510
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL BAYIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Gaziantep, Osmanlı Devleti, Hukuk, Kadı, Judicial Records, Gaziantep, Ottoman Empire, Law, Kadı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
Mahkeme kayıtları olan Şer'iye Sicileri ait olduğu dönemin siyasi ve sosyal yapısını, kültürünü yansıtmaktadır. Osmanlı'da yerel idare araştırmalarının birinci el kaynakları arasında yer almaktadır. Osmanlı tarihi ve şehir tarihçiliğinin gelişmesinde önemli katkılar yapmaktadır. Çalışmamız Türk tarihi ve kültürü bakımından önemli bir yere sahip olan Şer'iye sicillerinden H.1166-1168/M.1753-1755 tarihlerini kapsayan Gaziantep'te kaydedilen Şer'i mahkeme kayıtlarını içermektedir. 111 Numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili Defteri toplamda 291 sayfa olup defterin 1-145 sayfa aralıkları çalışılmıştır. Sicilde hırsızlık, vȃsi tayini, alacak verecek davaları, evlilik, miras, boşanma, nafaka gibi belgeler karışık halde toplam 243 adet belge bulunmaktadır. Bunların yanı sıra merkezden gönderilen berat, ferman gibi önemli konuları ihtiva eden belgeler ile hüccet, temessük ve tezkire kayıtları bulunmaktadır. Bu belgeler defter doğrultusunda dönemin Gaziantep'inin sosyal, kültürel, ekonomik ve idari durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Transkripsiyonu yapılan belgelere tek tek özet yazılarak okuyucuya kolaylık sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The court records of Şer'iyye courts (Şer'iyyer Records) reflects the political and social structure, cultural heritage and the economic structure of its period. Are among the primary sources for Ottoman local management researches. This work contributes a great deal to the develoment of Ottoman history and urban history. Our work covers the Şer'iyye Records of Ayntab cityfor the period of (H.1166-1168/M.1753-1755), Which has a significant place in the Turkish history and its culture. Numbered 111 Ayntab Şer'iyye Records Books has a total 291 pages and the pages of 1-145 have been throughly studied. In this book contained Kadı records, there are a total of 243 documends for various cases, such as the debt and liabilities issues, robbery appointment of guardianship, marriage, inheritance, alimony, and divorce. In addition to this, in the book, there are other documents sent from the central government containing topics such as berat (military rating), imperial orders from sultan as well as records of deeds, obligation for payments, and collection of bioraphies. These documents, with the help of the court records book, attempted to reveal the social, cultural, economic and administrative status of the period in Ayntab province. There is a summary for each transcripted documents in order too facilitate undertanding fort he readers.