Güneş enerji santrali yer seçiminde cbs kullanımı: Kayseri ili örneği
GIS use in solar power plant location selection: Kayseri province example
- Tez No: 572541
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN EYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Mekânsal Analiz, Analitik Hiyerarşi Yöntemi, Güneş Enerji Santrali, Yer seçimi, Geographical Information Systems, Spatial Analysis, Analytical Hierarchy Method, Solar Power Plant, Location Selection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüz dünya şartlarında artan nüfus ve hızla gelişen teknoloji, enerji tüketimini artırırken, yenilenemeyen enerji kaynaklarının tükenmesine ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi zorunlu hale getirmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından en önemlilerinden birisi olan güneş enerjisi ülkemiz için de oldukça önem arz etmektedir. Türkiye, çevre dostu olan güneş enerjisi açısından büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte son yıllarda güneş enerjisi yatırımlarını hızla artırmaktadır. Ülkemiz güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırarak enerji konusunda dış ülkelere olan bağımlılığını azaltabilecektir. Türkiye'de güneş enerji santrali kurulumuna uygun yerler hakkında Güneş Enerjisi Potansiyel Atlasından faydalanılabilir ancak bu atlas yalnızca güneşlenme zamanı ve radyasyonu gibi değerler ile oluşturulmuştur. Bu değerlerle oluşturulan atlas tek başına yeterli olmayıp, yer seçimi ile ilgili farklı kriterlerin de analizi ile daha doğru sonuçlara ulaşılabilecektir. Bu çalışmada, Kayseri ilinde güneş enerji santrallerinin kurulabilmesi için en uygun yer seçimlerinin yapılması amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak mekânsal analizler yapılmıştır. Güneş enerji santrallerine en uygun yer seçimlerinin yapılabilmesi için belirlenen yer seçim kriterleri, güneş enerji potansiyeli, eğim, bakı, trafo merkezlerine uzaklık, enerji nakil hatlarına uzaklık, akarsulara uzaklık, göllere uzaklık, yerleşim alanlarına uzaklık, karayollarına ve demiryoluna uzaklık olarak tespit edilmiştir. Çok kriterli karar verme yöntemlerinden birisi olan Analitik Hiyerarşi Yöntemi ile kriterler kendi aralarında değerlendirilmiş ve ağırlıkları belirlenmiştir. Sonrasında Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) analizleri kullanılarak, Kayseri ilinde güneş enerji santrali kurulumu için en uygun yerler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
While increasing population and rapidly developing technology in today's world conditions have increased energy consumption, it has made it mandatory for non-renewable energy sources to be depleted and directed towards renewable energy sources. Solar energy is one of the most important sources of renewable energy for our country is very important. While Turkey has great potential in terms of solar energy, which is environmentally friendly, it has been rapidly increasing its investments in solar energy in recent years. Our country will be able to reduce its dependence on foreign countries on energy by spreading the use of solar energy. In Turkey, the potential Atlas of solar energy can be used about the appropriate places for solar power plant installation, but this atlas was only created with values such as sunbathing time and radiation. The atlas created with these values alone is not sufficient, and more accurate results can be achieved by analyzing different criteria related to location selection. In this study, spatial analyses were conducted using Geographical Information Systems (GIS) in order to make the most suitable location choices for the establishment of solar power plants in Kayseri province. The criteria for choosing the most suitable location for solar power plants are determined as solar energy potential, slope, aspect, distance to substations, distance to power transmission lines, distance to streams, distance to lakes, distance to residential areas, distance to highways and railways. With the analytical hierarchy method, which is one of the multi-criteria decision making methods, the criteria were evaluated among themselves and their weight was determined. Then, using Geographical Information Systems (GIS) analysis, the most suitable places for the installation of solar power plants were identified in Kayseri province.