Göksun ilçesinde güneş enerjisi santrali kurulacak alanların CBS yöntemi ile belirlenmesi
Determination of the area which solar plant will be established in Göksun by GIS method
  1. Tez No: 431444
  2. Yazar: ZEHRA OBUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Göksun, GüneĢ Enerjisi, Yer Seçimi, Coğrafi Bilgi Sistemi, Çok Kriterli Karar Analizi, Göksun, Solar Energy, Choosing Place, Geographic Ġnformation System, Multiple Critena Deciding Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Her geçen gün nüfusu artan, sanayisi gelişen ve enerji tüketimi sürekli artış gösteren Türkiye, enerji ihtiyacını karşılamak için farklı enerji kaynaklarına yönelmek zorunda kalmıştır. Güneş enerjisi potansiyeli açısından uygun konumda olan Türkiye, sınırsız bir kaynak olan güneşi, enerji üretme amaçlı kullanmak avantaj sağlamaktadır. Güneş enerjisinden sürdürülebilir ve rantabl olarak yararlanmanın en önemli şartlarından biri güneş enerji santrallerinin yer seçiminin uygun şekilde belirlenmesidir. Birçok parametrenin etkili olduğu güneş enerjisi santrallerinin yer seçimini belirlemek için Coğrafi Bilgi Sistemleri diğer geleneksel metotlara oranla önemli bir avantaj sağlamaktadır. Güneş enerjisi santrallerinin yer seçiminde; güneş enerji potansiyeli, yükselti, bakı, eğim, yağış, nem, bulutluluk, arazi kullanımı gibi fiziki faktörler yanında ulaşım, enerji nakil hattı, güvenlik vb. faktörler etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yeni gelişen güneş enerjisi teknolojilerinin hızla yayılmasında mekanı en iyi bilen coğrafyacılar olarak yer seçimi yaparak güneş enerjisi santrallerinin uygun yerlere kurulmasını sağlamak ve yüksek verimin elde edilmesi için en uygun alanları belirlemektir. Ülkemizde hızlı bir şekilde yayılan güneş enerjisi teknolojileri için uygun yer seçimi yapılmasında örnek bir çalışma olması açısından, Göksun ilçesinde güneş enerji santrali kurulacak alanların yer seçimi için toplanan veriler CBS ortamında çok kriterli karar analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Güneş enerjisi yönetmeliği ilgili maddeleri, daha önce yapılan konuyla ilgili çalışmalarda kullanılan kriterler ve çalışma alanının mevcut durumu dikkate alınarak analizler yönlendirilmiştir. CBS ortamında çok kriterli karar analizi metodu kullanılarak hazırlanan 12 veri katmanı (Güneş enerjisi potansiyeli, eğim, bakı, arazi kullanımı, akarsu, göl, yerleşim alanları, ulaşım ağı, deprem fay hattı, maden alanları, elektrik hattı ve trafo merkezleri) analiz edilmiştir. Analizlerin sonuçlarına dayalı olarak güneş enerjisi kurulacak alanların yer seçimi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey, whose population is continuously increasing, whose industry improving, whose consumption of energy is increasing by day has to head to different energy sources. Turkey, who is in a suitable position in terms of energy potential has to use the sun which is limited source of energy in the purpose of producing energy. One of the most important conditions of making sustain ably and proctically benefit from the solar energy is deciding the close of the energy central. To decide the chose of the place of solar energy centrals in which many parameters are effective geography information systems make on important advantage comparing to traditional methods. Parameters which is decided in choosing the place of the solar energy centrals: besides the physical factors such as solar energy potential, elevation, view, slope, rain, humidity, cloudiness and land usage are transportation energy transfer line security etc conditions. The aim of this study is deciding the establishing the central in a suitabe places and making the highest benefit as a geographics who knows the area best inspreading solar energy technology. As an example work in decising the suitable place for solar energy technology which is spreading rapidly in our country the datas collecting for choosing the places of solar energy centrals are evaluated in CBS and with the method of decide analysis with many criters.The analysises pre conducted by taking account the matters about the solar energy regulation, the criters which is used in precious works about this topic and existing conditions of working area. 12 datas which are prepared by using multiple criter method in CBS (solar energy potential, slope, view land usage, river, lake, transportation network, earthquake line, mine areas, electric line and central centers are analyzed). According to the results of the analyzes the chose of the places in which solar energy are established are made.