Antalya Körfezi'nde bulunan bir deniz akvaryumunun su alım ünitesini resif olarak kullanan makro faunanın belirlenmesi
Determination of macro fauna which using a water intake unit of a marine aquarium as a reef in the Gulf of Antalya
- Tez No: 572805
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METE KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Yapay resif, Echinodermata, Crustacea, su alım ünitesi 2019, 84 sayfa, Artifical reef, Echinodermata, Crustacea, water intake unit 2019, 84 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANTALYA KÖRFEZİ'NDE BULUNAN BİR DENİZ AKVARYUMUNUN SU ALIM ÜNİTESİNİ RESİF OLARAK KULLANAN MAKRO FAUNANIN BELİRLENMESİ Kemal GÖKOĞLU Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Su ürünleri Avlama ve İşleme Anabilim Dalı Danışman: Dr.Öğr. Üyesi Mete KUŞAT Bu araştırma, Konyaaltı plajı (Antalya) yakınında kurulmuş olan bir deniz akvaryumunun su alım ünitesinde yapılmıştır. Araştırmada, su alım ünitesini resif olarak kullanan makro faunanın belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamızda hydroid olan Pennaria disticha, süngerlerden (Porifera) Spirastrella cunctatrix, Crambe crambe ve Irsinia spp., Policate'den Deniz Çiyanı olarak bilinen Hermodice carunculata ve Tüplü Kurt Serpula vermicularis, Echinodermata'dan Synaptula reciprocans, Arbacia lixula ve Diadema setosum, Tunicate'den Phallusia nigra, Microcosmus sulcatus ve Pyura momus, Crustacea'dan Charybdis hellerii, Percnon gibbesi, Portunus pelagicus, Balanus sp., Scyllarides latus, bivalvia'dan Pinctada radiata, Spondylus spinosimus, Chama pacifica, Saccostrea cucullata, Saccostrea commercialis, Dendrostrea frons, Malvufundus regulus, Ostrea edulis, Arca noae Gastropoda türlerinden Hexaplex trunculus, Cerithium sp., Conomurex persicus, Ergalatax obscura, Flabellina rubrolineata, Flabellina sp., Hypselodoris picta, Nil Kaplumbağası (Trionychidea) Trionyx triunguis, deniz kaplumbağalarından (Cheloniidae) Caretta caretta ve Chelonia mydas, cephalopoda'dan ahtapod (Octopus vulgaris), kalamar (Loligo vulgaris), mürekkep balığı Sepia oficinalis'insu alım ünitesini yapay resif olarak kullandığı tespit edilmiştir.Ayrıca su alım ünitesini yapay resif olarak 28 familyaya ait 75 balık türünün kullandığı belirlenmiştir. Bu türlerden 23'ü Kızıldeniz kökenli lesepsiyan balık türleridir. Balıkların biyoçeşitlilik indekslerinin hesaplanmasında; Shannon-Wiener çeşitlilik indeksi (H') kullanılmış ve bu değer H= 2.852987835 olarak bulunmuştur. Baskınlık için Berger-Parker indeksi (d) kullanılmış ve en baskın tür d= 0,30981334 olarak Çizgili Kardinal balığı (Cheilodipterus novemstriatus) tespit (%F = 30,981) edilmiştir. Kardinal balığını 0.06010379 değeriyle (%F= 6.010) gümüş balığı (Atherina boyeri) ve bunu 0.05971652 değeri (%F= 5.971) ile de Melanur balığı (Oblada melanura) izlemiştir. Yaptığımız bu çalışmada su alım ünitesi ve çevresinde en az birey sayısı 1 olan (%F=0,00387) Upeneus tragula olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis DETERMINATION OF MACRO FAUNA WHICH USING A WATER INTAKE UNIT OF A MARINE AQUARIUM AS A REEF IN THE GULF OF ANTALYA Kemal GÖKOĞLU Isparta University of Applied Sciences The Institute of Graduate Education Fisheriesand Fish Processing Technology Department Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mete KUŞAT This research was carried out in the water intake unit of a marine aquarium which was established next to the Konyaaltı beach of Antalya Gulf. The aim of this study was to determine the macro fauna which uses this water intake as a reef. In our study, Pennaria disticha from hydroid, Spirastrella cunctatrix, Crambe crambe and Irsinia spp. from sponges, Hermodice carunculata, Serpula vermicularis from polychaeta, Synaptula reciprocans, Arbacia lixula and Diadema setosum from Echinodermata, Phallusia nigra, Microcosmus sulcatus and Pyura momus from the tunicates, Charybdis hellerii, Percnon gibbesi, Portunus pelagicus, Balanus sp. and Scyllarides latus from Crustacea, Pinctada radiata, Spondylus spinosimus, Chama pacifica, Saccostrea cucullata, Saccostrea commercialis, Dendrostrea frons, Malvufundus regulus, Ostrea edulis and Arca noae from bivalvia, Hexaplex trunculus, Cerithium sp., Conomurex persicus, Ergalatax obscura, Flabellina rubrolineata, Flabellina sp. Hypselodoris picta from gastropoda species, Trionyx triunguis Nile turtle, Caretta caretta and Chelonia mydas from sea turtles and octopus (Octopus vulgaris), squid (Loligo vulgaris) and cuttlefish (Sepia oficinalis) from cephalopods were determined that they use the unit of water intake as an artificial reef. It was determined that 75 fish species belonging to 28 families used the unit of water intake as artificial reefs. Of these fish species, 23 are Lesepsian fish species of Red Sea origin. In the calculation of biodiversity indices of fish; The Shannon-Wiener diversity index (H ') was used and this value was found to be H = 2.852987835. The Berger-Parker index (d) was used for dominance and the most dominant species was Striped Cardinal fish (Cheilodipterusnovem striatus) determined as d = 0.30981334 (% F = 30.981). Silverfish (Atherina boyeri) with a value of 0.06010379 (% F = 6.010) followed by Melanur fish (Oblada melanura) with a value of 0.05971652 (% F = 5.971).In this study, Upeneus tragu was determined as specie found in and around the unit of water intake and having the least amount individual is 1 (% F = 0.00387)