Ulusal kanallarda yayınlanan ses yarışmalarının katılımcılar açısından değerlendirilmesi: 'O Ses Türkiye ' örneği
Assessment of singing competitions broadcast by national tv channels from the viewpoint of participants: The Example of 'O Ses Türki̇ye'
  1. Tez No: 572818
  2. Yazar: EMRAH GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERENAT İSTANBULLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Radyo-Televizyon, Music, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Televizyon, O Ses Türkiye, Ses Yarışmaları, Medya, O Ses Türkiye, Music Industry, Singing Competitions, Music, Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüz çağdaş toplumlarında televizyon; insanların eğlenme, sosyalleşme ve bilgilenme amacıyla kullandığı kitle iletişim araçlarının en önemlilerindendir. Televizyon kanallarının müzik endüstrisi yoluyla izleyici üzerinde büyük etki yarattığı ses yarışmaları, izleyicisi tarafından yoğun olarak takip edilen programlardır. Ulusal kanalların en çok izlenen programları arasında sayılan“O Ses Türkiye ”programı müzik eğitimi almış/almamış adayların çeşitli aşamalar halinde yarıştırıldığı, elendiği ve seçildiği bir ses yarışmasıdır. Program, her yaş grubundan ve her tür eğitim düzeyine sahip, yurtiçi ve yurtdışından takip edilen bir seyirci kitlesine sahiptir. Birçok ülkede“The Voice ”adı ile ekrana gelen program, yayınlandığı tüm ülkelerde beğeniyle izlenmiştir. Türkiye'de ilk defa 10 Ekim 2011 tarihinde“O Ses Türkiye ”adı ile Show TV'de yayınlanan yarışma; daha sonra Star TV ve son olarak TV8 ekranlarında yayın hayatına devam etmiştir.“O Ses Çocuklar ”adı altında çocuk adayların katıldığı programlar da yapılmıştır. Her ilden ve her yaştan binlerce kişinin başvurduğu yarışma; kimileri için yalnızca bir heyecan, kimileri için yeni iş imkânları, kimileri için ise şöhrete ve profesyonelliğe giden bir yol olmuştur. Katılımcısı ve izleyicisi bakımından büyük bir kitleyi kapsayan program; müzikolojik, sosyolojik ve psikolojik açılardan incelenmeye değer bir konudur. Bu araştırmanın amacı; katılımcıların“O Ses Türkiye ”yarışmasına neden katıldıklarını, program sürecinde edindikleri deneyimlerin müzik yaşamlarına olan etkilerini tespit etmektir. Araştırmacının 2015 yılında yarışmayı derece ile tamamlamış olması, yarışmanın tüm aşamalarını bizzat deneyimleyerek aktarması ve yarışma öncesi, yarışma esnası ve yarışma sonrası etkilerin farkında olarak bu deneyimlerin bilimsel bir yazıya dönüştürülmüş olması ise çalışmayı ayrıca önemli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's modern societies, television is one of the most important mass media that people use for entertainment, socialisation and information. Singing competitions, whereby television channels make a great influence on watchers through the music industry, are TV shows that are enthusiastically followed by their watchers. The TV show“O Ses Türkiye”(The Voice Turkey), which is considered to be one of the most viewed shows of national channels, is a singing competition in which candidates with or without a music education background compete in various phases and then get either eliminated or selected for further competition. The show has an audience covering all age groups and education levels from Turkey and abroad. The show that is broadcast in many countries under the name“The Voice”has been favoured in all the countries it is broadcast. The competition, which was broadcast under the name“O Ses Türkiye”on Star TV on 10 October 2011 in Turkey for the first time, subsequently continued its broadcast life on Star TV and then on TV8. Shows participated by child candidates like“O Ses Çocuklar”(The Voice Children) have also been made. Applied by thousands of persons from all the provinces and ages, the competition has been just an excitement for some of them, new job opportunities for some others, and the path to fame and professionalism for others. Covering a vast mass of participants and watchers, the show is a subject that deserves to be studied in terms of musicology, sociology and psychology. The present research analysed the participation reasons of the candidates of the“O Ses Türkiye”competition, the contributions of the experiences they have in the course of the show to their musical lives, and the show's gains and losses for them. The fact that the researcher completed the competition with a degree in 2015, that he describes all the phases of the competition based on personal experience, and that these experiences were transformed into a scientific text make this study especially important.