Büyükbaş besi çiftliği işlemleri ve muhasebesi (Örnek bir sektör uygulaması)
Cattle breeding farm operations and accounting (A sample sector implementation)
- Tez No: 572817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SERDAR ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Tarımsal Faaliyet, Tarım Muhasebesi, Büyükbaş Canlı Varlık, Besicilik, TMS-41, KGK, Taslak Hesap Planı, Agriculture, Agricultural Activity, Agriculture Account Procedures, Great Cattle, Biological Asset, TMS-41, KGK, Chart of Accounts Scheme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Başta gıda ihtiyacı olmak üzere insanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılayan tarım sektörü önemini hiçbir zaman kaybetmemiştir. Bugünün dünyasında hızla artış gösteren insan sayısına paralel, artan gıda ihtiyacı tarım faaliyetlerinin büyük yatırımcılar tarafından yürütülmesine neden olmuştur. Böylece tarım sektörü aile tipi küçük işletme yapısından sıyrılmaya başlamış ve daha büyük ölçekli sermaye işletmelerine dönmeye başlamıştır. Şüphesiz ki bu durum tarım sektörünün muhasebe uygulamalarına yansımıştır. Tarım sektörünün ana faaliyet konusu olan canlı varlıklar; doğma, büyüme, olgunlaşma ve ölme özelliğine sahiptir. Dolayısıyla bu varlıkların değerleme ve muhasebeleştirilme uygulamaları diğer varlıklardan farklı olmalıdır. Bu çalışmada, tarımsal faaliyet kapsamında büyükbaş besicilik faaliyeti ile uğraşan işletmelerin sahip oldukları canlı varlıkların değerlemesi, muhasebeleştirilmesi ve işletmeye ait diğer mali işlemler TMS 41 Tarımsal Faaliyetler Standardı çerçevesinde incelenmiş ve Kamu Gözetimi ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayınlanmış olan taslak hesap planına uygun kayıtlar gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Agriculture sector has never lost its importancy in terms of supply, primarily the need for food and various needs of humans. Rapid increase in world's population boost food demands, thus agriculturel investments implementing by big investors, consequently small family-owned businesses in agriculture sector is being replaced by large scale manufactures, certainly this structural transformation reflects on account practices of agriculture sector. Livestock which is the main field activity of agricultural sector has the ability to be; born, grow, mature and die. These livestock assets appraisement and accounting practises differ from others in hence. İn this exercise, in the scope of agricultural activity that establishments has operations are great cattle live stocking and their biological assets, -in frame of agricultural are activities standart- apprisament and account practises and other financial operations is exercised and posting operations are executed appropriate to chart of accounts scheme which published by public oversight accounting and auditing standarts.