Eğitim ve öğretim desteği'nin özel okullaşmaya etkisinin sosyolojik analizi
Socialogical analysis of 'Education and training support' in private schooling
- Tez No: 572821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR ERDOĞAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Özel Okul, Özel Okullaşma, Eğitim ve Öğretim Desteği, Eğitim Sosyolojisi, Education, Private School, Private Schooling, Education and Training Support, Educational Sociology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Türkiye'de acil çözüm bekleyen sorunların öbeklendiği en önemli alanlardan biri eğitim olmaya devam etmektedir. Devletin bu alana dair geliştirdiği politikalardan biri eğitimde özel sektörün payını arttırarak eğitim sisteminde kaliteyi artırmaktır. Bu payı arttırmak için yapılan düzenlemelerden biri özel okullarda öğrenim gören öğrencilere verilen eğitim ve öğretim desteği uygulamasıdır. Bu çalışmada Türkiye'deki Türk ve azınlık özel okullarına yönelik uygulanan teşvik uygulamalarından“Eğitim ve Öğretim Desteği”; Türk eğitim sistemine etkisi, eğitimde özel okullaşma, sosyo-ekonomik gelir grupları, eğitimde eşitlik konuları üzerinden değerlendirilmiştir. Eğitim ve öğretim desteğinin özel okullaşmaya etkisinin sosyolojik analizini yapabilmek için nitel araştırma tekniği kullanılmıştır. Bu çerçevede söz konusu uygulamanın uygulayıcıları konumundaki 10 kişi ile yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde Türkiye'de 1980 sonrası özel okullaşmaya zemin hazırlayan siyasi ve ekonomik dönüşüm anlatılmış ve bu dönüşümün eğitimde özel okullaşmayı nasıl etkilediği tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde eğitim ve öğretim desteği uygulanmasının yasal dayanakları, yıllara göre eğitim ve öğretim desteği uygulaması ile ilgili sayısal veriler ile 1980 sonrası özel okulların durumu istatistik verilerine dayanarak analiz edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise araştırma kapsamında ulaşılan sonuçlar değerlendirilerek, bu çalışmanın başta Milli Eğitim Bakanlığı'nın, MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarına, eğitim sosyolojisi alanında özel okullaşma konusunu çalışacak araştırmacılara katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Education remains one of the most important areas among the many issues in Turkey which needs an urgent solution. One policy developed by the government has been to increase the quality of the educational system by encouraging contribution by the private sector. In order to increase this contribution, the government has regulated an educational support plan for private school students. The purpose of this study is to evaluate“Education and Training Support”in Turkish and minority schools from the perspective of its influence on Turkish education by treating such matters as private schooling, socio-economical income groups and education equality. Qualitative research method was used for sociological analysis of the effects of education and training support on private schooling. Semi-structured thorough interviews were made with 10 executives in charge of implementation of the support program. The first part of the study gives a description of the political and economical background of the beginnings of private schooling in Turkey after 1980, and how this transformation has influenced private schooling within the Turkish educational system. In the second part of the study, the legal basis for the education and training program was analyzed showing quantitative data related to the support program for every year by using statistical data obtained from private schools after 1980. At the conclusion of the study, the results of the research were evaluated. The study aims mainly at contributing to studies made by the Directorate General of Private Educational Institutions of the Ministry of National Education, and to researchers studying private schooling in the educational sociology field.