Türkiye'de ilaç pazarının analizi ve ekonomi üzerine etkisi
An analysis of the pharmaceuticals market in Turkey and its effect on economy
- Tez No: 572823
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM GÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İlaç Endüstrisi, Sağlık, Ekonomi, Türkiye, Dünya, Pharmaceutical industry, health, economy, Turkey, world
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Sürdürülebilir kalkınma sağlanması için toplumun sağlıklı bireylere sahip olması gerekir.Küreselleşme ile beraber tüm dünyada ilaç sektöründe çok boyutlu gelişmeler sağlanmıştır.İlaç sektörü toplum sağlığını etkileyen diğer ekonomik ürünlere kıyasla ikame edilemez olmasından kaynaklı üretim hacmi ve ticaret kapasitesiyle dünyanınen kritik sektörlerinden biridir. Sağlık sektörünün piyasa açılması tüm dengeleri değiştirmektedir.Ülkelerin ilaç endüstrilerinin gelişmesi nüfus yapıları, ilaca olan talep, kişi başına gelir miktarı ve dağılımı ile doğrudan bağlantılı hale gelmiştir. İlaç endüstrisi direkt olarak ülke ekonomik parametreleri ile bağlantılı hale gelmiştir. Araştırma aşamasında bilimsel makaleler, dergiler, tez çalışmaları, bilimsel kitap, ulusal ve uluslararası istatistik verileri kullanılmıştır. Bu araştırmanın amacı, toplumun her bireyini ilgilendiren ilaç endüstrisini incelemek ve ekonomik veriler üzerindeki etkilerini analiz etmektir.İlaç endüstrisi ile ilgili uluslararası çalışmaların bulunmasına karşın, Türkiye'de ilaç endüstrisi ve ekonomik etkileri üzerine gerçekleştirilen araştırmalar oldukça azdır.Türkiye'nin ilaç endüstrisi üzerine araştırma yaparak çeşitlilik sağlanması, okuyucuya farklı bakış açısı kazandırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın sonucunda ekonomik verilerin ile ilaç endüstrisi arasında pozitif doğrultuda ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to sustainable development the society should have healthy person. Together with globalization, multi-dimensional developments have been achieved in the pharmaceutical industry all over the world. The pharmaceutical sector can not be compared to other economic products affecting the health of society, that is why it is one of the most critical sector in the world with its production volume and trade capacity. The opening of health sector to the market mechanism changes all balances.The development of countries' pharmaceutical industries has been directly linked to the population structures, demand for medicine, and the amount and distribution of per capita income. The pharmaceutical industry has been directly linked to the country's economic parameters. Scientific articles, journals, dissertations, scientific books, national and international statistics were used in the research phase. This study examines the pharmaceutical industry that concerns every individual of the society and to analyze its effects on economic data. Despite the presence of international studies related to the pharmaceutical industry, a survey conducted on the pharmaceutical industry and the economic impact is very low in Turkey. Ensuring diversity through research on Turkey's pharmaceutical industry has aimed to gain a different perspective to the reader. As a result of the study, it was concluded that economic data is positively correlated with the pharmaceutical industry.