Acil serviste hipotansif kritik hasta bakımında yatak başı hedefe yönelik ultrasonografi kullanımının klinik karara etkisi
Effect of focused bedside ultrasonography in hypotensive critical patients on the clinical decision of emergency physicians
  1. Tez No: 572869
  2. Yazar: MUHAMMED İKBAL ŞAŞMAZ
  3. Danışmanlar: UZMAN FARUK GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, hipotansiyon, ultrasonografi, Emergency department, hypotension, ultrasonography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş: Hedefe yönelik yatak başı ultrasonografi (USG) kullanımı hipotansif kritik hastanın değerlendirilmesinde kısa sürede tanı koyabilmek, diğer olası hayatı tehdit eden klinik durumları dışlamak ve erken sürede hastanın sağ kalımını etkileyecek tedaviye başlayabilmek amacıyla günümüzde fizik muayenenin vazgeçilmez bir bileşeni haline gelmiştir. Biz de bu çalışmada hastanemiz acil servisine başvuran travma dışı, hipotansif kritik hastada yapılan yatak başı hedefe yönelik USG'nin hekimin klinik kararında ve tedavi seçeneğinde değişikliğe neden olup olmadığını araştırdık. Gereç ve yöntem: Bu prospektif klinik çalışma Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde 1 Ekim 2013 ve 1 Eylül 2014 tarihleri arasında yapıldı. Acil servisimize başvuran 18 yaş ve üzerindeki travma dışı hastalardan sistolik kan basıncı < 100 mmHg olanlar veya şok indeksi (nabız/sistolik kan basıncı) >1 olan hastalar değerlendirildi. Hipotansiyonun hızlı tanımlanabilen aşikâr nedeni olan hastalar, kardiyopulmoner resüsitasyon yapılan hastalar, gebe hastalar ve çalışmaya katılmak istemeyen hastalar çalışmadan dışlandı. Çalışma formlarına USG uygulaması öncesi ve sonrasında hekim tarafından ön görülen ön tanı, istenmesi gereken laboratuar ve görüntüleme tetkikleri ve uygun tedavi uygulamaları işaretlendi. Bulgular: Çalışmada yatak başı USG ile değerlendirilen 180 hastanın 104'ü (% 57,8) erkek, 76'sı (% 42,2) kadındı. Çalışmadaki 180 hastanın 109 (%60,6)'unda USG öncesi hekimin en muhtemel ön tanısı nihai tanıyla uyumluyken, USG sonrası 153 (%85) hastada hekimin en muhtemel ön tanısı nihai tanı ile uyumluydu. Yatak başı USG ile %67,6 (48/71) oranında tanısal zorluk yaşanan veya yanlış tanı konulan hastada doğru tanı elde edilmiştir. Sonuç: Acil serviste hipotansif kritik hastada uygulanan yatak başı hedefe yönelik USG uygulaması, hekimin klinik kararında kısa zamanda doğru ön tanıları oluşturması ve en erken sürede uygun tedaviye başlanması için kullanılabilecek elverişli bir tanı aracıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Nowadays goal-directed bedside ultrasonography (USG) has become an irrevocable part of the phyisical examination to diognase the evaluation of the hypotensive critical patient in a short time, to exclude the other life threathining conditions and to begin the treatment which effects the lifespan of the patient primarily. In this study, we researched whether goal directed bedside USG which is used for the non-travmatic, hypotensive critical patients at emergency service, influences the clinical decision of the doctors or not. Material and metods: This study was performed prospectively in Antalya Education and Research Hospital emergency department between 1 October 2013 and 1 September 2014. Patients who have sistolic blood pressure 1 of older than 18 years and non-travmatıc, were included to study. Patients who have definitive (obvious) cause of hypotension, who were performed cardio pulmoner resuscitation, who didnt want to be included in the study and pregnant, were excluded. Pre-diagnosis of patients, ordered laboratory tests, radiological tests and proper treatment methods were recorded to study form before and after the applying of the ultrasoundgraphy by physician. Results: 180 patients were evaluated by bedside USG in this study. 104 (57.89%) male, 76 (42,2%) female. While pre-diagnosis of 109 (%60,6) patients pre-USG were proper matched with the current diagnosis, pre diagnosis of 153 (%85) patients post-USG were proper matched with the current diagnosis. With bedside USG, correct results were obtained on the patients who was mis-diagnosed or had difficulty to diagnose approximately % 67,6 (48 in 71), Conclusion: The application of USG which is performed for hypotensive critical patients at emergency service, is a useful diagnostic tool to make correct pre-diagnosis and to begin proper treatment by physician in a short time.