Fontibacillus pullulanilyticus DSHK107T'den pullulanaz üretimi
Production of pullulanase from Fontibacillus pullulanilyticus DSHK107T
- Tez No: 573073
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜVENMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Fontibacillus pullulanilyticus DSHK107T, pullulanaz, pullulan, enzim üretimi, Fontibacillus pullulanilyticus DSHK107T, pullulanase, pullulan, enzyme production
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi kampüs toprağından izole edilen ve Fontibacillus cinsine ait yeni bir type tür olarak tanılanan Fontibacillus pullulanilyticus DSHK107T'den pullulanaz üretilmiş ve enzimin karakterizasyonu yapılmıştır. Pullulanaz aktivitesini saptamak amacı ile izole eden 110 suş %1 nişasta ve %1 pullulan içeren agar besiyerlerine ekilerek 37°C'de 72 saat inkübe edilmiştir. Daha sonra bakteri kültürü iyot çözeltisi ile boyanmıştır. 14 suşta pullanaz aktivitesi görülmüştür. Kısmi olarak saflaştırılan enzimin optimum aktivitesi pH 8,0 ve 30°C'de saptanmıştır. Enzimin pH 5,0-7,0 aralığında ortalama %87 aktiviteye sahip olması asidik ortamda çalışılmaya elverişli olduğunu göstermiştir. 30°C-50°C aralığında ortalama %95 aktiviteyle enzimin yüksek oranda kararlılık da sağladığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, izole edilen enzimin endüstride kullanıma uygun olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, pullulanase was produced by a new type of genus of Fontibacillus; Fontibacillus pullulanilyticus DSHK107T isolated from soil of Cukurova University campus and the produced enzyme has been characterized. Total 110 strains were inoculated into producing medias (%1 starch and %1 pullulan contained) and incubated at 37°C for 72 hours. Then for the detection of pullulanase activity the bacteria culture was stained with iodine solution. 14 of them showed pullulanase activity. The partially purified pullulanase has optimum activity at pH 8.0, 30°C. According to these results due to the characteristics of the enzyme, it can be suggested that industrial field use is appropriate.