Örgütsel sosyalleşme ve bilgi paylaşma davranışının takım çalışmasına etkisi
The effect of organizational socialization and knowledge sharing behavior on teamwork
- Tez No: 573189
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sosyalleşme, Bilgi Paylaşma Davranışı, Takım Çalışması, Takım Etkinliği, Organizational Socialization, Knowledge Sharing Behavior, Teamwork, Team Activity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüz küreselleşen dünya koşulları ile birlikte, örgütler için rekabet üstünlüğü elde edebilmek önemli bir hedef haline gelmiştir. Örgütler bu hedefe ulaşmak için ürün ve süreçte yenilik ve gelişim yaratarak, rakiplerinden üstün bir konuma gelmelerini sağlayacak birey faktörüne odaklanmıştır. Bu bağlamda, bireyin sahip olduğu bilgiyi elde etmenin, örgütte tutmanın ve yeni bilgi yaratmanın önemini göz önüne alarak, iletişim ve işbirliği temelli uygulamaları faaliyete geçirmektedirler. Kuşkusuz, bu uygulamaların en temel ve sık kullanılanı örgütsel sosyalleşme ve takım çalışması temelli uygulamalardır. Bu çalışmanın amacı, örgütlerde var olan örgütsel sosyalleşme ve bilgi paylaşma davranışı süreçleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve takım çalışmasının başarısına olan etkisini ele almaktır. Bunun için, örgütsel sosyalleşme, bilgi paylaşma davranışı ve takım çalışması detaylı olarak incelenmiş ve uygulamada yer alan güncel örneklere yer verilmiştir. Aynı zamanda, yeni bilginin temelini oluşturabilen örtük bilgi paylaşma davranışının takım çalışmasına olan etkisi irdelenmiştir. Son bölümde, çalışmanın odak noktasını oluşturan unsurlara yönelik politika ve uygulamaları olan iki işletmenin çalışanları üzerinde; örgütsel sosyalleşme, bilgi paylaşma davranışı ve takım çalışmasının etkinliği ile ilgili ölçekler kullanılarak bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmaya 233 beyaz yakalı çalışan katılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler istatistiksel teknikler kullanılarak analiz edilmiş ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, takım çalışmasının etkinliği üzerinde, örgütsel sosyalleşmenin, açık bilgi paylaşma davranışının ve örtük bilgi paylaşma davranışının etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel sosyalleşmenin takım çalışmasının etkinliği üzerinde bilgi paylaşma davranışına göre yüksek düzeyde etkili olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With today's globalizing world, it has become an important goal for organizations to achieve a competitive advantage. In order to achieve this goal, organizations have focused on the individual factor that will enable them to become better than their competitors by creating innovation and development in products and processes. In this context, they take into account the importance of acquiring the individual's knowledge seriously, and by keeping it in the organization and using this new knowledge, they can implement communication- and collaboration-based practices based on that. Undoubtedly, the most basic and frequently used of these practices are organizational socialization and teamwork-based practices. The aim of this study is to determine the relationship between the processes of organizational socialization and knowledge-sharing behavior and to evaluate the effect of teamwork on success. For this purpose, organizational socialization, knowledge-sharing behavior, and teamwork have been examined in detail and current examples in practice have been given. At the same time, the effect of tacit knowledge sharing behavior, which can form the basis of new knowledge, on teamwork, was examined. In the last section, the two enterprises have policies and practices for the elements that constitute the focus of the study; such as organizational socialization, knowledge-sharing behavior and the effectiveness of teamwork. 233 white collar employees participated in this study. The data obtained from the research were analyzed using statistical techniques and the results obtained were evaluated. According to the findings of the study, it was concluded that organizational socialization, explicit and tacit knowledge-sharing behavior had an effect on teamwork effectiveness. It was concluded that organizational socialization was highly effective on teamwork than knowledge-sharing behavior.