Geri Dön

Buğdayda (tirticum aestivum) sürmeye (tilletia spp.) dayanıklılığın kalıtımı

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 57331
  2. Yazar: NECMETTİN BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YÜRÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 61

Özet

Buğdayda sürme hastalığına dayanıklılığın kalıtım şeklinin araştırılması için sürmeye dayanıklı Kıraç 66, Yayla 305, PI178383 ve Llokofen ile duyarlı Gerek 79, Bolal 2973, Kutluk 94 ve ES 90-8-1 çeşit ve hatları kullanılmıştır. Dayanıklı çeşitlerin duyarlılarla ve kendi aralarında melezlenmesiyle elde edilen Fi, F3 ve bu kombinasyonların duyarlı çeşitle tekrar melezlenmesi sonucu elde edilen geriye melez (GMı) hatlar ile ana-babalan ESK-1 sürme izolatı kullanılarak test edilmiştir. F3 ve GMı'deki açılma oranlarının analiz edilmesi için Chi-Kare testi kullanılmıştır. Tüm kombinasyonların Fı'lerinin test edilmesi sonucu dayanıklılığın dominat karakterde olduğu ve yapılan melezlerin resiprokallerinin test sonucunda anadan gelen herhangi bir stoplazmik etki olmadığı bulunmuştur. Çalışmada kullanılan kombinasyonların F3 ve GMı açılım oranlan sonucuna göre Kıraç 66, Yayla 305 ve Llokofen çeşitlerinin sürmeye dayanıklılık için 3 dominant gen; Pil 783 83 'ün ise 3'ten fazla dominant gen taşıdığı saptanmıştır. Duyarlı anaç olarak kullanılan Kutluk 94'ün de sürmeye karşı tam duyarlı olmadığı ve majör veya minör dayanıklılık gen veya genleri bulundurduğu kanısına varılmıştır. Dayanıldı çeşitlerin kendi aralarındaki kombinasyonların F3 ve GMı hatlarının test edilmesi sonucunda, çalışmada kullanılan Kıraç 66, Yayla 305, Pil 783 83 ve Llokofen çeşitleri arasında en az 1 ortak gen bulunduğu saptanmıştır. Bu çalışmada kullanılan dayanıklı çeşitlerin dayanıklılığını uzun süre korumalarının nedeninin çok sayıda dayanıklılık genleri taşımasından ileri gelmektedir.

Özet (Çeviri)

H. ABSTRACT Inheritance of resistance to common bunt has been studied using resistant bread wheat cultivars, Kıraç 66, Yayla 305, PI 1783 83 and Llokofen, and susceptible cultivars Gerek 79, Bolal 2973, Kutluk 94 and ES 90-8-1. Parents, Fi and F3 progenies from crosses of resistant/resistant and resistant/ susceptible cultivars and BC^ lines of these combinations with the susceptible parents were tested with the common bunt isolate, ESK-1. Chi-Square test was used to analyze the segregation ratios in F3 and BC^. Tests of 7 1 plants from all combinations indicated that resistance was dominant. No cytoplasmic effects of the female parents were found from the results of testing reciprocals of the crosses. The segregation ratios of F3 and BCi from the combinations used in this study indicated that while Kıraç 66, Yayla 305 and Llokofen had 3 dominant genes; PI 1783 83 had more than 3 dominant genes for the resistance to common bunt. It was supposed that one of the susceptible parents used in this study, Kutluk 94, has also one or more major or minor gene/s. The results of the tests of F3 and BCi from resistant/resistant combinations showed that at least one gene is common for resistance in Kıraç 66, Yayla 305, PI1783 83 and Llokofen. The resistant cultivars used in this study possess many genes, and have been carrying their resistance for many years.

Benzer Tezler

  1. Orta derecede mikrodalga enerjisinin buğdayda çimlenme ve bazı fizyolojik parametreler üzerine etkisi

    Effect of middle level microwave energy on germination and some physiological parameters of wheat

    BUKET CANPOLAT ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    BiyolojiVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Biyoloji Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEN EROĞLU

  2. Identification of inositol 1,4,5-trisphosphate (IP3) receptors in wheat (Triticum aestivum)

    Buğdayda (Triticum aestivum) inositol 1,4,5-üçfosfat (IP3) reseptörlerinin tanımlanması

    NAZLI MAKİ

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    1998

    BiyolojiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Biyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HÜSEYİN A. ÖKTEM

  3. Buğdayda (Triticum aestivum L.) somatik embriyogenesise epigenetik inhibitörlerin etkisi

    Effects of epigenetic inhibitors on somatic embryogenesis in wheat (Triticum aestivum L.)

    SÜMEYRA UÇAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    BiyoteknolojiAtatürk Üniversitesi

    Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MURAT AYDIN

  4. Buğdayda (Triticum aestivum L. var. Leucospermum (Körn.) Farw.) hümik asit ve fosfor uygulamasının verim ve verim öğelerine etkisi

    The effect of humic acid and phosphorus applications on the yield and yield components in wheat (Triticum aestivum L. var. Leucospermum (Körn.) Farw.)

    NURŞEN KARA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    ZiraatYüzüncü Yıl Üniversitesi

    Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. NECAT TOĞAY

  5. Buğdayda (Triticum aestivum L.) kurşun stresine toleransta salisilik asit, bakır ve çinko etkilerinin gen ekspresyon düzeyinde belirlenmesi

    Determination of salicylic acid, copper and zinc effects on gene expression level at lead stress tolerance in wheat (Triticum aestivum L.)

    SELİN SİPAHİ KULOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    BiyolojiAtatürk Üniversitesi

    Biyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLERAY AĞAR