Düş, bellek ve gerçeküstücü yorumların paralelinde rüyaya dair imgelerin seramik sanatında kullanımı
Using imagery of dreams in ceramic art in parallel with dream, memory and surrealist interpretations
- Tez No: 573480
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÇALIŞKAN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Rüya, Bilinçaltı, Gerçeküstü, Tabirnâme, Sürrealizm, Dream, Subconscious, Surrealism, Dream Interpretation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
(Düş) Rüya; uyku esnasında görülen bir takım olaylara verilen, Arapça ''rü'yâ'' kökünden düş görmek anlamına gelen bir kelimedir. Rüya; uyku sırasında zihinde ortaya çıkan ve bir kısmı belleğe kaydedilen ruhsal olaylardır. Uyku sırasında canlı, çarpıcı, görsel ve işitsel varsanımlarla ortaya çıkan yaşantıdır. Bu tez çalışmasının konusunu, (düş) rüya kavramı, bellek, rüya türleri, rüyaların yorumlanması, rüya ve gerçeküstücülük, bilinçaltı gibi kavramlar oluşturmaktadır. Düş, bellek ve gerçeküstücü yorumların paralelinde kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda bilinçaltının oluşturduğu etkilerle gerçeküstü çalışmalar yapmış olan sanatçıların eserleri incelenmiştir. Çalışmada son olarak rüyaların bilinçaltında oluşturduğu etkilerle şekillendirilen özgün seramik formlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dream(reverie) is a word that given to a number of events seen during sleep and roots from the Arabic word ''rü, ya'' which means having a vision . Dream is a spiritual event that arises in the mind during sleep and some of it is recorded in memory. The subject of this thesis consists of concept of dream, memory, types of dreams, dream analysis, surrealism, subconscious. Exfensive researches have been made about dream, memory and surrealism. The work of artists who have done surrealistic works with the effect of the subconscious mind have been examined. Finaşly, in this study, original ceramic forms shaped by the subconscious effects created by dreams are given place.