A new approach to conflict resolution systems; Conflict coaching
Kişilerarası anlaşmazlık çözüm sistemi olarak yeni bir yaklaşım; Anlaşmazlık koçluğu
  1. Tez No: 573491
  2. Yazar: GAMZE TORT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Anlaşmazlık Koçluğu, Alternatif Çatışma Yöntemleri, Anlaşmazlık Koçluğu İletişim Beceriler Eğitimi, Çatışma Yönetimi, Conflict Coaching, Alternative Dispute Resolution, Conflict Coaching Communication Skill Training, Conflict Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Anlaşmazlık Koçluğu, çatışmalarda karşıt düşünce ve inanışlara rağmen bireylerin ortak hedefler doğrultusunda uyguladıkları eylem planlarında, işbirlikli çözümlere yönelmelerini sağlayan sistematik bir süreçtir. Anlaşmazlık Koçluğu, bilişsel ve davranışsal öğrenme yöntemlerini vurgulayarak, kişisel davranış ve iletişim becerilerini güçlendir ve bu doğrultuda çatışma yönetim biçiminde işbirlikli tutumlara yönelim sağlar. Bu çalışma, Anlaşmazlık Koçluğu İletişim Becerileri eğitimi neticesinde kişilerin anlaşmazlık yönetimi tutum değişikliğinin yarı-deneysel bir tasarım kullanılarak incelenmesidir. Katılımcılar, gelecekte profesyonel iş ortamında çatışma yönetim becerilerini kullanabilecek, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı, İngilizce İşletme bölümüne kayıtlı 40 üniversite öğrencisidir. Deney TIME1 ve TIME2 bazında 20 kişilik gruplar halinde iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Yarı-deneysel olarak tasarlanmış bu çalışmada, eğitim öncesi ve sonrası anlaşmazlık yönetim tutumlarını belirlemede, Rahim Örgütsel Çatışma Envanteri (ROCI II) kullanılmıştır. Çalışmada hedeflenen, anlaşmazlık koçluğu eğitimi neticesinde deney grubunun işbirlikli tutum oranında görülen değişimin saptanmasıdır. Bu değişim deney grubuna uygulanan öncesi ve sonrası test verilerinin karşılaştırılması ile gözlemlenmiştir. Bu araştırmanın Bağımlı Değişkeni, Çatışma Yönetim Tarzı ve Bağımsız Değişkeni Anlaşmazlık Koçluğu İletişim Becerileri Eğitimidir. Deneysel sonuçlar analiz edildiğinde, varsayıldığı gibi eğitim programı uygulanması neticesinde, TIME1 bazında birinci 20 kişilik deney grubunda işbirlikli tutum artış oranı %30 dan %70'e, TIME2 bazında ikinci 20 kişilik deney gurubundaki artış oranı %20 den %80'e yükselmiştir. Bu bulgular bilişsel ve davranışsal eğitim yöntemlerini kullanan ve daha gelişim aşamasında olan Anlaşmazlık Koçluğunun incelenmesinde yazına önemli bir katkı sağlamaktadır. Anlaşmazlık Koçluğu, yönetici koçluğu alanından doğmuş ve anlaşmazlık çözüm sistemlerinde hız kazanmıştır, ancak sisteme ait yeterli araştırma ve inceleme bulunmamaktadır. Bu çalışma, kişiler arası Anlaşmazlık Yönetimi ve Alternatif Çözüm Yöntemlerinin bir parçası olarak görülen ve uygulamada yeni bir araç olarak kullanılan Anlaşmazlık Koçluğu kavramının teori ve yürütümüne katkı sağlaması amacı ile yapılandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is structured to contribute to the understanding of the theory and the practice of Conflict Coaching. It is a new concept and assumed as part of a more extensive system of Conflict Management and Alternative Dispute Resolution fields. Conflict Coaching is a systematic process involving a collaborative solution, despite having contrary opinions and beliefs about the best plan of action but trying to collaborate in obtaining a common goal. Conflict Coaching address the cognitive and behavioral aspect of learning, improves the educational level of communication skills, empowers the individual in dealing with conflicts, resulting with behavior changes to a collaborative management style of the conflict. The study purpose was to measure the change in the Conflict management style through Conflict Coaching Communication Skill Training. The participants are 40 undergraduate students of The Business Administration Program of The Dokuz Eylül University who are assumed to be the future business people dealing with conflicts in the work environment and will require the essential skills to manage workplace conflicts. A quasi-experimental pre and post-test design were used to indicate the change in the conflict management styles using the Rahim Organizational Conflict Inventory-II (ROCI-II). The scores obtained from pre and post measures indicated the behavioral change in conflict management style towards a more positive collaborative style that the present study aimed for. The dependent variable of the study is Conflict Management Style, and the Independent variable is Conflict Coaching Communication Skill Training. Experimental results showed that the training program resulted with an increase on the collaborating style of conflict management, from %30 to %70 on TIME1 basses involving the first group of 20 participants, and from %20 to %80 on TIME2 basses for the second group 20 participants. Driving from the executive coaching domain and gaining momentum from conflict resolution systems, conflict coaching is a new concept and not widely known nor written about. The findings of this thesis demonstrate a valuable contribution to the literature by exploring behavioral change as a result of gained communicative competence and serve as a reference since the field is in the early stages of development.