Mültecilerin ekonomik entegrasyonu (Avrupa Birliği ve Türkiye özelinde)
Economic integration of refugees (The European Union and Turkey in particular)
- Tez No: 573490
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
- Anahtar Kelimeler: Göç, Mülteci, Sığınmacı, Ekonomik Entegrasyon, Avrupa Birliği, Migration, Refugee, Asylum Seeker, Economic Integration, European Union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasının amacı günümüz dünyasının temel sorun alanlarından biri olan mülteci sorununun sosyal ve ekonomik etkileri ile bu sorunun çözümünde önemli rol üstlenen aktörleri irdeleyip, sığınmacı ve mültecilerin ekonomik entegrasyonuna ilişkin çerçeveleri ve hukuki temelde yürütülen çalışmaları ve uygulamaları ortaya koymak, Türkiye ve AB perspektifinden konuyu değerlendirmek, sürecin işleyişi ve gelişimi hakkında hukuki, mali ve sosyal sonuçları hakkında bilgi vermektir. Tezin amacı kapsamında öncelikle göç olgusu çok boyutlu olarak ele alınmış, konunun tarihsel süreci ve yıllara göre gelişimi, ulusal/ uluslararası anlaşmalar ve protokoller incelenmek suretiyle ortaya konmuştur. Mülteci ve sığınmacılarla birlikte ortaya çıkan ekonomik ve sosyal etkilerin araştırılması ulusal/ uluslararası alanda ihdas edilen yardım politikalarının değerlendirilmesi, göçün ekonomik ve sosyal etkileri ile ele alınması, tezin yazılmasındaki temel amaçlardandır. Mülteci ve sığınmacıların, sığındıkları ülke ekonomisine olumlu/ olumsuz etkileri irdelenirken, olayın insani boyutu ayrıca vurgulanmıştır. Sığınmacı ve mültecilerin bu göç hareketinde nihai hedefleri olan AB ülkelerinden birine sığınma ve yerleşme arzusu karşında AB ülkelerinin bu sorunsala karşı bakış açıları çok boyutlu olarak incelenerek, Türkiye'ye olan ekonomik, sosyal ve hukuki yansımaları değerlendirilmiştir. Tezin son bölümünde mültecilerin ekonomik entegrasyonları ile Türkiye-AB ülkeleri arasında istatistiki bilgilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master thesis work aims to present one of the major issues of the world's refugee problems of social and economic impacts with these actors who play an important role in solving the problem examining asylum seekers and reveals framework and practices related to the economic integration of refugees and assess Turkey's EU perspective, the functioning and development of the process To give information about legal, financial and social consequences. Within the scope of the thesis, the phenomenon of migration is considered as multidimensional, the historical process of the subject and its development according to the years, national / international agreements and protocols are examined. Investigation of the economic and social impacts of refugees and asylum-seekers and the evaluation of national / international aid policies. The aim of this thesis is to examine the economic and social impacts of migration. Refugees and asylum-seekers were examined the positive / negative impacts on the economy of the country where they took refugee, while the humanitarian dimension of the incident was also emphasized. Asylum-seekers and refugees in this migration is the final objective, which in spite of one of the refugee and the desire of the EU countries examined as a multidimensional perspective against this problematic EU countries, economic ones in Turkey, social and legal implications are evaluated. As a conclusion , The last part of the thesis emphasizes on the information of the entegration of economic refugees and statistical information between Turkey and EU Countries.