Eskicumalı Hamîd divanı (İnceleme-metin)
Divan of Eskicumali Hamîd (Analysis and text)
- Tez No: 573550
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ÖBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eskicumalı Hamîd, Rumeli Şairleri, Divan, Balkanlar, Eskicumalı Hamîd, Rumelian poets, Divan, The Balcans
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
Bu çalışma, 19. yy. Osmanlı klasik şiirinin temsilcilerinden olan Eskicumalı Hamîd'in divanının günümüz harflerine aktarılmasını ve incelemesini içermektedir. Çalışma“Giriş”,“Sonuç”, ve“Kaynakça”dışında iki ana bölümden oluşmaktadır.“Giriş”te 19. yüzyıl divan şairlerimizden olan Eskicumalı Hamîd'in hayatı, edebî şahsiyeti ve divanı ele alınmıştır.“Birinci Bölüm”de divanın tematik incelemesi yapılmıştır.“İkinci Bölüm”de Eskicumalı Hamîd divanının günümüz harflerine aktarımı yapılmıştır.“Sonuç”bölümünde çalışma boyunca elde edilen bulgular ortaya konmuştur.“Kaynakça”da ise araştırmada başvurulan ve çalışma boyunca yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of transcription and examining of Eskicumalı Hamîd's divan, who is a representative poet of classic Ottoman poetry in 19. century. The study consists of two parts except“Introduction”,“Conclusion”and“Bibliography”. In the“Introduction”; Eskicumalı Hamîd's life, literary personality and divan are discussed. Thematic examination of the divan was conducted in the“First Part”. In the“Second Part”Eskicumalı Hamîd's divan is transcribed. The findings obtained during the study are presented in the“Conclusion”. In the“Bibliography”, the references used in the research and used throughout the study are shown.