Sosyal bilgiler dersinde yaratıcı drama yönteminin hayal gücüne yönelik bir eylem araştırması
An action research on the imagination of creative drama method in social studies
- Tez No: 573551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler dersi, Yaratıcı drama, Hayal gücü, Etkinlik, Eylem araştırması, Social Studies course, Creative drama, Imagination, Activity, Action research
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Yaratıcı drama, öğrencilerin kendi oyunlarını üretmeleri ve hayal gücüyle harmanlayıp ürettikleri bu ürünü özgürce sergilemeleri anlamına gelmektedir. Yaratıcı drama sürecinde öğrencilerin kendi metinlerini kendilerinin oluşturmasından, bu anlamda hayal güçlerini kullanmalarından söz edilmiştir. Bu araştırmanın amacı; sosyal bilgiler dersinde yaratıcı drama uygulamalarının hayal gücüne etkisini incelemektir. Sosyal bilgiler dersi kapsamında 2017-2018 eğitim öğretim yılında 6. Sınıf ile gerçekleştirilen“Güç, Yönetim ve Toplum”öğrenme alanına ilişkin bu uygulamalı çalışmada eylem araştırması yönteminin kullanılması tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili Üsküdar İlçesi'ndeki özel bir ortaokulun 6. Sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Ön değerlendirme-son değerlendirme, gözlem, öz değerlendirme, rubrik, günlük, çiz-anlat veri toplama araçlarının kullanıldığı araştırma için ders etkinlik planı hazırlanmıştır. Uygulanan ders etkinlik planı sonucunda öğrencilerin yaratıcı drama yöntemiyle aktarılan derste hayal güçlerini kullandıklarını, öğrenmeyi gerçekleştirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Creative drama meansthatstudents can freely produce their own games and display this product they produce. In the process of creative drama, it is mentioned that students create their own texts and use their imagination in this sense. The purpose of this research; to examine the effects of creative drama practices on imagination in socialstudies. Within the scope of social studies course, it is preferred to use the action research method in this applied study related to the eylem Power, Management and Society alan learning area realized with the 6th Grade. The study group consisted of 6th grade students from a private secondary school in Üsküdar, İstanbul. Pre-evaluation - final evaluation, observation, self-evaluation, rubric, daily, line-up data collection tools used for research; courseactivity plan was prepared. As a result of thelessonactivity plan, it was seen that the students used their imagination in the course which was transferred by the creative drama method and they realized the learning.