Türkiye halkı verilerine dayalı sigara kullanımını etkileyen faktörlerin belirlenmesinde çok değişkenli lojistik regresyon analiz teknikleri kullanılarak yapılan bir çalışma
A study related with multivariate logistic regression analysis techniques on the determination of factors affecting smoking using by people of Turkish data
- Tez No: 573574
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ŞENYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Regresyon, SPSS, Sigara, ODDS, Logistic Regression, SPSS, Smoking ODDS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, basit ve çoklu lojistik regresyon hakkında bilgi verilmiş, lojistik regresyon katsayılarının nasıl hesaplandığı anlatılmış, lojistik regresyon enter yöntemiyle tahminsel model bulunmuştur. Ortaya çıkan modelin verilere uyup uymadığına Hosmer-Lemeshow yöntemiyle bakılmıştır. Sınıflandırma tablosu oluşturulmuştur. Bağımlı değişkenimiz olan sigara kullanma veya sigara kullanmama kategorik bir değişken olduğu için uygulamada ikili lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25'de analiz edilmiştir. Kişilerin sigara kullanımına etkili olan faktörleri ve bu faktörlerin etkilerini belirlemek amacıyla, daha önce yapılan çalışmalarda sigara kullanımı üzerinde etkili olarak belirlenen 11 faktör çalışmamızda bağımsız değişken olarak ele alınmıştır. Elde edilen analiz sonuçları ile mevcut çalışmaların sonuçları incelendiğinde, sigara kullanımı üzerinde etkisi olduğu düşünülen 11 faktörden 6'sı bu çalışmada etkili çıkmıştır. Bu 6 faktör kişilerin sigara kullanması ve kullanmamasında etkili faktörler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the simple and multiple logistic regression model have been defined. To find an estimated model with enter method, it has been explained how to estimate the regression coefficients of the models. Hosmer-Lemeshow test is used to to check whether the simplifier model fits the data or not. Classification table has been created. Smoking or non-smoking was taken as dependent variable in this study. Since it is actually a categorical variable, we have been applied binary logistic regression analysis. Collected data has been analyzed in SPSS 25. The objective of this study is to identify and using binary logistic regression explore the factors affecting smoking or non-smoking. Accordingly, 11 factors (determinants) which had already been identified by researchers were taken as independent variable in our work. According to collected data and results of analysis, the number of 1 determinants considered to be important has been reduced to 6 in this study. These 6 factors have been determined as important for smoking or non-smoking.