Sabah gazetesi (7933-8663. sayılar-inceleme ve seçilmiş metinler)'
Sabah newspaper(7933-8663. issues-study and selected texts)'
  1. Tez No: 573677
  2. Yazar: HAKAN FİDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GENÇ OSMAN GEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabah Gazetesi, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, İkinci Meşrutiyet Dönemi, Türk Tarihi, Türk Edebiyatı Türk Harp Edebiyatı, Türk Harp Edebiyatı Tarihi, Türk Dili, Türk Kadını, The Newspaper Sabah, Trablusgarp War, The Balkan Wars, The Time Period of Second Constitionalits, Turkish History Turkish Literature, Turkish War Literature, The History Of Turkish War Literature, Turkish Language, Turkish Woman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1560
Özet
Yapılan çalışma Türk edebiyatı ve Türk tarihine kaynaklık edecek önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır. Bu çalışma hem sosyal ve hem fenni ilimlerdeki çalışmalara yardımcı kaynak mahiyetindedir. Sabah gazetesinin 22 Ekim 1911 ile 29 Ekim 1913 arasında yayımlanan 7933 ve 8663. sayıların incelenmesidir. Bu çalışmada Osmanlı Devleti'nin siyasi, sosyal ve ekonomik yönden ve dünyadaki birçok gelişme hakkında bilgiler verilmektedir. Bu kapsamlı çalışmada Sabah gazetesinin üç ana başlık altında incelenmiştir. İlk başta Sabah gazetesinin tarihi gelişimini ve incelenen sayıların dönemini giriş kısmında detaylı olarak belirtildikten sonra birinci başlıkta gazetenin o dönemdeki ana başlıklarını, haberlerini, yazılarını ve tanıtım ve reklamlarını bir tabloda gösterilmiştir. İkinci ana başlıkta tabloda yazılan yazıların tahlili fihristini ve üçüncü kısımda ise seçilmiş olan sayılar arasında seçilmiş metinlerin latin harflerine aktarılmıştır. Bu çalışma özellikle Türk edebiyatındaki harp edebiyatına, Trablusgarp Savaşı ve Balkan Savaşları'na ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The Study has important features to ve source for Turkish literatüre and Turkish history. This study is a source for both social sciences and other scieneses .Sabah's volumes 7933 tı 8663 between the dates 22 nd October 1911 and 29 th October 1913.This study gives infermation about political, social, economic development of Ottoman Empire and about other development in the World. İn this detailed study we examined the newspaper Sabah under three headings. At first before main headings the historical develeopment of the newspaper and volumes that has been studied were shown on the then the main headings, The news, indtroduction and advertisemente were shown. On the second main heading the historical inspection of the news and on the third part it is the conversition of the selected volumes to the Latin alphametn. Espect this study a source for the war literatüre in Turkish Literature, Trablusgarp War and Balkan States War.