Geri Dön

FPGA based control and reconfigurablemechanism in wsn

Kablosuz algılayıcı ağlar için FPGA tabanlı kontrol ve yapılandırılabilir mekanizma

  1. Tez No: 573686
  2. Yazar: AHMED KHAZAL YOUNIS AL AZZAWI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TUNCAY ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 164

Özet

Kablosuz Algılayıcı Ağlar (KAA) birçok uygulama alanı için farklı çözümler sağlarlar. Bu ağların geleneksel izleme altyapılarıyla karşılaştırıldıklarında sahip oldukları düşük maliyet, ölçeklenebilirlik, kolaylıkla dağıtılabilir olmaları ve sürdürülebilirlikleri nedeniyle kullanımları da oldukça artmıştır. Genel olarak, KAA'lar kullanıldıkları ortamla ilgili olarak fiziksel değişiklikleri ölçebilecek çok fazla sayıda algılayıcı düğümler içerebilir, önceden belirlenmiş görevleri yerine getirebilir ve altyapısı olmayan yerlerde maliyet, enerji ve işlemci gibi kısıtlarına rağmen izleme yapabilirler. Kablosuz bir algılayıcı düğümün maliyet, enerji ve boyut gibi bazı sınırlamalarını kısmen veya tamamen ortadan kaldırabilmek için, bu tezimizde algılayıcı düğümlerin çoklu görevleri yerine getirebilmeleri için işlemci gücünü artıracak, tekrar yapılandırılabilme kabiliyetini yükseltecek akıllı bir tasarım hedeflenmiştir. Bu da tipik bir KAA veya Nesnelerin İnterneti (IoT-Internet of Things) ortamında FPGA (Alan Programlanabilir Kapı Dizisi) cihazlarının kullanılmasıyla gerçekleştirilebilir. Böyle bir ortamda veri analizi için işlemci gücünün arttırılması FPGA cihazı üzerinde uyarlanabilir yapay sinir ve bulanık algoritmaların birlikte çalıştırılmasıyla gerçekleştirilebilir. Bu tez bilimsel bilgiye ANFIS algoritmalarındaki iki yeni değişiklikle katkıda bulunmaktadır. Birincisi veri setlerine olan tanışıklığın sağlandığı eğitim safhasını hızlandıracak momentum faktörünün eklenmesi, diğeri FPGA üzerindeki kaynakların kullanımını etkinleştirecek olan doğrusal parametre sayısını azaltacak ilave bir gizli katmanın eklenmesidir. Sinir-Bulanık yaklaşımlar yapar sinir ağlarındaki öğrenme ve bulanık sistemlerdeki güçlü çıkarım yapabilme yeteneklerini öne çıkartan yazılım tabanlı teknikleri içerirler. Bu iki farklı teknik, geleneksel yöntemlerin basit ve kesin bir çözüm sağlayamadığı karmaşık problemleri çözebilmeyi mümkün kılmaktadır. Daha sonra değiştirilmiş olan bu algoritmalar farklı veri setlerini kullanarak FPGA mimarisi içinde uygulanır. FPGA içindeki donanım ve yazılım bileşenleri sınıflandırma, kestirme, alarm ve karar verme gibi farklı görevleri yerine getirebilir. Diğer yandan, değiştirilmiş ANFIS algoritması yazılım geliştiriciler için MATLAB araç kutusunun yeteneğini arttıracak, FPGA cihazı üzerinde çoklu- kullanıcı ve çoklu-sunucu ortamları için geliştirilen yeni kütüphane de IoT uygulamalarında araştırmacılar tarafından kullanılmaya hazır olacaktır. Bu tezde önerilen donanım yapısı ile ilgili benzetim sonuçları, akademik ve ticari örneklerle karşılaştırıldığında, mevcut bilgiye ve anlayışa en güncel bilgilerle yeni bir derinlik katıldığını ve önemli bilimsel katkılar sağladığını göstermektedir.

Özet (Çeviri)

Wireless Sensor Networks (WSNs) enable various solutions for many application fields. They have acquired large popularity because of their low cost, scalability, easily distributed and maintainable features compared to the traditional infrastructure of monitoring solutions. Generally, any WSN consists of a huge number of distributed sensor nodes that can measure a specific physical phenomenon, perform required tasks and enable monitoring of infrastructure-less deployment. A wireless sensor node is constrained by its cost, energy, and size. In order to overcome these limitations, this thesis aims to introduce a smart design and multi-tasking for wireless sensor networks by extending the capability of re-configurability and enhancing the computational power of the sensor nodes. These facilities can be integrated in a typical WSN and IoT (Internet of Things) environment by incorporating an FPGA (Field Programmable Gate Array) device. Enhancing the computational power of data analysis is done by integrating multi-core of adaptive neuro-fuzzy algorithms in the FPGA device. This thesis contributes into the scientific knowledge with two new modifications in the ANFIS (Adaptive Neuro-fuzzy Inferences System algorithm) by using the momentum factor that will accelerate the training phase and adding a new hidden layer to decrease the number of adjustable linear parameters in the FPGA resources. The neuro-fuzzy approach is a kind of soft computation systems that combine between the learning capability of artificial neural networks and the powerful inference system in fuzzy logic. These two techniques are utilized in order to deal with complex problems when the traditional methods cannot provide a simple and precise solution. Later, the multi-hardware cores of the modified algorithms are comprised within the architecture of FPGA by using the different sensor data sets. HW/SW cores in the FPGA are used to perform different tasks such as classification, prediction, alerts, and decision-making. On the other hand, the modified ANFIS algorithm will extend the capability of MATLAB toolbox for software developers, and the newly generated IP library in the FPGA that will combine multi-server and multi-client devices will be ready to use by researchers in different IoT implementations. The simulation results of the hardware architecture proposed in this thesis provide significant contributions to the state of the art by providing additional insights and a deeper understanding when compared with existing academic and commercial examples.

Benzer Tezler

  1. Batarya şarj uygulamalarında kullanılan LLC rezonans çeviricilerde optimum verim eldesi için yeni bir yöntem

    A novel method on obtaining optimal operation efficiency of LLC resonant converters in battery charging applications

    ESER ÇALIŞKAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖZGÜR ÜSTÜN

  2. FPGA tabanlı enkoder destekli yüksek hassasiyetli motor kontrolör tasarımı

    FPGA based high precision motor controller with encoder support

    MELİSA AYDOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FIRAT KAÇAR

    DR. ÖĞR. ÜYESİ VECDİ EMRE LEVENT

  3. Design of a microprocessor-based embedded fault diagnostic system and an FPGA-based improvement proposal

    Mikroişlemci tabanlı bir gömülü tanı sistemi tasarımı ve FPGA tabanlı bir optimizasyon önerisi

    ONUR BEKAR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ECE OLCAY GÜNEŞ

  4. FPGA tabanlı otomatik kontrol sistemleri geliştirme

    Development of FPGA based automatic control systems

    HANDAN GÜRSOY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolHacettepe Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ÖNDER EFE

  5. An encoder fault tolerant FGPA based robot control using bluetooth of a smart phone

    Enkoder hatası toleranslı FPGA bazlı akıllı telefon ile bluetooth kontrollü robot

    MUHAMMAD AMEEN MAJEED

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiOkan Üniversitesi

    Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SALİH BARIŞ ÖZTÜRK