Maddenin tanecikli yapısı ve saf maddeler konularında akıllı tahta kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına ve fene yönelik tutumlarına etkisi
The effect of using interactive white board in teaching 'particulate structure of matter and pure matters' in science courses and its reflections on students' academic achievement, attitudes towards science
- Tez No: 573699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER OKUR AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: akademik başarı, akıllı tahta, fen bilimleri, tutum, academic achievement, attitude, interactive white board, science courses
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada, akıllı tahta kullanımının Maddenin Tanecikli Yapısı ve Saf Maddeler konularında öğrencilerin akademik başarılarına, fen bilimlerine yönelik tutumlarına ve bilgilerinin kalıcılığına etkisinin programa uygun olarak işlenen dersler ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, 2018-2019 öğretim yılında bir devlet okulundaki 7. sınıfta okuyan 55 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda akıllı tahta kullanılarak, kontrol grubunda ise akıllı tahta kullanılmadan programa uygun olarak uygulama yürütülmüştür. Uygulama toplamda 4 hafta sürmüştür. Araştırmada nicel veriler toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak“Maddenin Tanecikli Yapısı ve Saf Maddeler”konularını içeren başarı testi ile“Fen Bilimlerine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmış, veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmalardan elde edilen veriler deney grubu ve kontrol grubu arasında akıllı tahta kullanımının akademik başarı ve fene yönelik tutumlarında deney grubu lehine anlamlı farklılığın oluştuğunu göstermektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar akıllı tahta kullanımının fen bilimleri dersine etkisi üzerine yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. 2019, 113 sayfa
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effect of using interactive white board on particulate structure of matter and pure matters in science courses comparison with the courses taught without using interactive white board and its reflections on students academic achievement, attitudes towards science and permanence of their knowledge. This research is a quasi-experimental study which contains pre-test and post-test groups. The sampling group of this study consist of fifty-five seventh grade students in a government school in the 2018-2019 academic year. The pursuance was carried out by using interactive white board in the experimental group on the other hand the control group did not use interactive white board. The pursuance lasted four weeks. Quantitative data were collected in this research. 'Particulate structure of matter and pure maters achievement test' and 'attitude scale for science lesson' were used as data collection and this data was analyzed by SPSS 20 application. The results show us that using interactive white board in science lessons create significant difference in favor of the experimental group on their academic achievement and attitudes towards science. It may be assumed that the results obtained from this research can contribute to the future studies on the effect of interactive board on science courses. 2019, Page: 113