Dil eğitimi açısından siyaset dilinin incelenmesi: Örnek edebi şahsiyet Necip Fazıl Kısakürek
Investigation of political language in terms of language education: Sample literary figure Neci̇p Fazil Kisakürek
  1. Tez No: 573799
  2. Yazar: SEMA AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Political language, education, wording, investigation of discourse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma siyaset dili kavramının niteliğini ve ne olduğunu, Türkiye'de dil eğitimi kapsamındaki yerini belirlemeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden Necip Fazıl Kısakürek'in eserleri incelenmiş, siyasi üslubu ve söylemleri ortaya çıkarılmıştır. Amacımız yazarın eserlerindeki siyasi üslubu belirlemek ve eğitim dünyasına kazandırmaktır. Çalışma tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Necip Fazıl Kısakürek'in eserleri taranmış, siyasi içerikli olanlar çıkarılmış ve seçilen eserler dil ve anlatım yönünden incelenmiştir. İncelenen eserlerdeki mesajlar da ortaya çıkarılmıştır. Şairin kullandığı siyaset dili ve eserlerine etkisi ortaya konulmuştur. Siyaset dilinin nasıl olması gerektiği ve siyaset dilinin eğitimi üzerinde durulması gerektiği tespit edilmiştir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Siyaset dili, eğitim, üslup, söylem incelemesi.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine that the quality of the concept of political language, what it is and its location within the scope of language education in Turkey. In this direction, works of Necip Fazıl Kısakürek who is one of the leading poets of Turkish literature have been investigated, his political wording and discourses have been uncovered. Our aim is to determine the political wording in author's works and bring it to education world. The study has been realized by using scanning method. The works of Necip Fazıl Kısakürek have been scanned, the political ones have been separated and selected works have been investigated in terms of language and expression. Also the messages in the investigated works have been uncovered. The political language that the poet uses and its affect to his works have been revealed. It has been detected that how political language should be and it should be harped on the education of political language.