Spor ürünleri tüketicisinin sosyal sorumluluk çalışması gerçekleştiren markalara yönelik tutumları: Spor bilimleri fakültesi öğrencileri üzerine bir araştırma
Attitudes of sport products consumers towards brands carrying out social responsibility projects: A research on students of faculty of sport sciences
- Tez No: 573828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MUSTAFA YORULMAZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Sosyal Sorumluluk, Marka, Tutum, Sports, Social Responsibility, Brand, Attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Öğrencilerin sosyal sorumluluk projesine sahip markalara olan tutumlarının, demografik özelliklerine göre değişiklik gösterip göstermediğinin araştırılması, bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin, sosyal sorumluluk projesi yürüten markalara yönelik tutumlarını ölçmek için Putrevy ve Lord (1994) ile Peracchio ve Meyers- Levi (1997) tarafından oluşturulmuş, Tosun ve Ülker (2018) tarafından kullanılan tutum ölçeğinden yararlanılmıştır. Böylece tüketicilerin yaşları, cinsiyetleri, medeni durumları gibi demografik özellikleri ile sosyal sorumluluk faaliyetlerine sahip markalara olan tutumları arasında fark olup olmadığı incelenmektedir. Bulgular ve Sonuçlar: Öğrencilerin sosyal sorumluluk projesi yürüten markalara yönelik tutum puanı ortalamalarının cinsiyet değişkenine göre kadın ve erkek katılımcıların tutumlarının birbirinden farklı olduğu bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this study is to investigate whether students' attitudes towards brands with social responsibility projects vary according to demographic characteristics. Instruments and Methodology: The attitude scale developed by Putrevy and Lord (1994) and Peracchio and Meyers-Levi (1997) which is used by Tosun and Ülker (2018) is utilized in the present research in order to measure the attitudes of the students of the Faculty of Sport Sciences towards brands carrying out social responsibility projects. Thus, it is examined whether there is a difference between the demographic characteristics of consumers such as age, gender, marital status and attitudes towards brands with social responsibility activities. Findings and Results: It was found that the average of the students' attitude scores towards the brands carrying out social responsibility projects were different from each other according to the gender variable (p 0.05).