Küreselleşme sürecinde değişen tüketim anlayışının kültürel değerlere etkisi
The i̇mpact of changing consumption understanding on culturel values in the process of globalization
- Tez No: 573852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRİ ATASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Tüketim, Değerlerin Tüketimi, Değişim, Globalization, Consumption, Consumption of Values, Change
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Küreselleşme günümüzde hayatın neredeyse her alanını kapsamaktadır. Bir toplumun hayat tarzını yansıtan kültür, küreselleşme ile birbirini etkilemektedir. Küreselleşmede yaşanan süreçler sosyal gerçeklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumun maddi, manevi değerlerini ve değişimi anlamak için sürecin kültür alanındaki etkisi üzerinde durmak gerekmektedir. Küreselleşmenin önemli bir aracı olan uluslararası ticaret ile yaygınlaşan tüketim, ihtiyacı sonsuzlaştırır. Öncelikli amacı maddi alt yapıyla kurulan, değer kaygısı gözetmeyen bir kültür meydana getirir. İnsanlar gündelik yaşamlarını değerler etrafında sürdürmektedir. Bu düşünceden hareketle her kültürde değerlerin var olduğu görüşü de ileri sürülmektedir. Kültürümüzde tüketirken; kanaat getirmek, tevazu içerisinde olmak, paylaşmak gibi düzenleyici değerler bulunmaktadır. Yaşadığımız dönem her şeyin hızlı tüketilmesine bağlı olarak değerlerin hassasiyetinin değişmesine sebep olmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kültür kavramı, kültür ile ilgili ögeler açıklanarak, kültür ile tüketim ilişkisi kurulmuştur. İkinci bölümde küreselleşme tanımı, ortaya çıkışı, süreci etkileyen faktörler ve değişim ilişkisi örneklerle açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise tüketim kültür ilişkisi ve değerlere etkisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, globalization covers almost every area of life. Culture which reflects the lifestyle of a society, influences one another with globalization. The proceses experienced in globalization emerges as social reality. To understand the material, spiritual values and change of society, it is necessary to focus the impact of the process the field of culture. Consumption which has become widespread with international trade as an important tool of globalization, makes the need infinite. İts primary purpose is to create a culture that is established with a material infrastructure and does not care about value. People live their everyday lives around values. From this point of view, it is also suggested that values exist in every culture. While consuming in our culture, there are regulatory values such as contentment, humility and sharing. The period in which we live causes the sensitivity of values to change due to the rapid consumption of everything. Our study comprises of three chapter. İn the first chapter, consept culture, the elements related to culture are explained and the relationship between culture and consuption has been established. İn the second chapter, the definition of globalization, its emergence the factors affecting the process and the relationship of charge are explained with examples. İn the third chapter, the relationship between consumption and culture and its impact on values are discussed.