Simental ırkı ineklerde laktasyon sayısının somatik hücre sayısına etkisi
The effect of lactation number to somatic cell count in simantal cows
- Tez No: 573853
- Danışmanlar: PROF. DR. ARMAĞAN ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Irk, laktasyon sayısı, somatik hücre sayısı, Breed, lactation number, somatic cell count
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Erzurum ili Aşkale ilçesinde bir süt işletmesinde yürütülen bu çalışmada, Simental ırkı ineklerde laktasyon sayısının somatik hücre sayısına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmanın hayvan materyalini Erzurum ili Aşkale ilçesinde bulunan süt işletmesinde, laktasyon sayısı 1-6 arasında değişen, klinik olarak sağlıklı olduğu saptanan toplam 57 baş Simental ırkı inek oluşturdu. Çalışma için seçilen ineklerin; laktasyon dönemi, sağılan gün sayısı ve ineklerin tanımlanması için kullanılan boyun numaraları bir tablo haline getirildi, mastitis olgusu bulunan inekler belirlenerek çalışmaya dahil edilmedi. İneklerin her bir meme lobundan eşit miktarda süt alınarak ineklerin boyun numaralarına göre takibi ve tasnifi yapıldı. Çalışmaya alınan ineklerin laktasyon dönemleri (1,2,3,4,5,6. laktasyon dönemi) altı alt grupta incelendi. Bulgular: Alınan 57 süt örneğinden elde edilen somatik hücre sayısı dağılımı 1.000.000 hücre/mL (1) tanımlamasına göre sırasıyla, 50 (%87,76), 1 (%1,75), 5 (%8,77) ve 1 (%1,75) olarak belirlendi. Sonuç: Çalışmanın yapıldığı ineklerde, somatik hücre sayısının laktasyon sayısının artması ile birlikte arttığı tespit edilmiştir. Bunun dışında SHS laktasyonun ilk aylarında artmış, ortasında azalmış ve son döneminde tekrar yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In Aşkale (Erzurum)'s milk management it is aimed to find aut the effect of the number of cells. Material and method: This research's animal material in Aşkale (Erzurum)'s milk management, the number of botation is changing between 1-6, and it's farmed healthy clincally that 57 number of Simmental cows the cows thanwere chosen for study, lactation period, the number of days to be milked and the number of necklaces to idendify the cows is brought to a chart. The cows who suffered from mestitis aren't involved to this study. By taking equal amound of milk from each breast lab, the follow and classification were done according to cows necklace numbers. The lactation periods of cows that were taken to research (1 2 3 4 5 6. Lactation periods) were researched in six lower part groups. Results: Supplied from 57 milk examples, somatic cell number distribution < 200,00 cell/mL (50) 200,000 – 300,000 cell/mL (1) 300,000 – 1,000.000 cell/mL and >1,000.000 cell/mL (1) accoding to definition 50 (%87,76), 1 (%1,75), 5 (%8,77) and 1 (%1,75) was defined. Conclusion: It was found that the number of somatic cells increased with the increase of lactation number in cows. In addition, SHS increased in the first months of lactation, decreased in the middle and increased again in the last period.