Aile içi iletişim ve uyum sorunları: Yüksek Lisans ve doktora tezleri üzerinden bir değerlendirme
Problems in family communication and compliance: An evaluation on master and doctoral theses
  1. Tez No: 573898
  2. Yazar: SEYİT AHMET ABAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İçi İletişim, Evlilik, Uyum, Uyum Sorunları, Aile İçi Şiddet, Boşanma, Aile Sosyolojisi, Family Communication, Marriage, Adaptation, Adaptation Problems, Domestic Violence, Divorce, Family Sociology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma, aile içi iletişim ve uyum sorunlarını tespit etmek ve uyum sorunlarına uygulanabilir çözümler sunmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'nin farklı coğrafik bölgelerinde yapılan, aile içi iletişim ve uyum konulu doktora ve yüksek lisans saha araştırmaları tek bir kaynakta toplanıp incelenmiş. Gerek duyulan kısımlarda konu ile ilgili makale çalışmalarından faydalanılarak, aile içi iletişim ve uyum sorunları birçok farklı saha çalışmasından faydalanarak tek bir başlık altında değerlendirilmiştir. Çalışma içerisinde 11 doktora tezi ve 10 yüksek lisans tezine yer verilmiştir. Araştırma bulguları değerlendirmesinde; Türkiye'nin birçok ilinde aile içi iletişim ve uyum sorunları ile şiddet ve boşanma kavramları arasında anlamlı bir bağ olduğu araştırma verileri ile ortaya koyulmuştur. Ailede yaşanan sözlü veya fiziksel şiddet, fikir uyuşmazlığı, kötü alışkanlıklar, evi terk etme, sorumsuzluk, cinsel sorunlar ve zina gibi olguların uyum ile anlamlı bir ilişkisinin olduğu gözlenmiştir. Araştırmada diğer elde edilen önemli bir sonuçta, uyum sorunlarının, evlenme şekli, evlenme yaşı, maddi durumu, meslek, eğitim düzeyi, çalışma süresi, aile yapısı, çocuk sayısı, evlilik süresi ve cinsel doyum ile anlamlı bir ilişkisinin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to identify family communication and adaptation problems and to offer viable solutions to adaptation problems. For this purpose in different geographic regions in line with Turkey's, doctoral and master's intra-family communication and integration on a single source collected in field surveys examined. In the relevant sections, by making use of article studies on the subject, communication and adaptation problems within the family were evaluated under a single title by making use of many different field studies. 11 doctoral theses and 10 master's theses were included in the study. In the evaluation of the research findings; Turkey's many provinces in family communication and integration problems with violence and divorce concept has been revealed that a significant ties between research data. It was observed that there was a significant relationship between verbal or physical violence in the family, mismatch, bad habits, leaving home, irresponsibility, sexual problems and adultery. Another important result of the study was that the adjustment problems had a significant relationship with the type of marriage, age of marriage, financial status, occupation, education level, working time, family structure, number of children, duration of marriage and sexual satisfaction.